Korstnasaalis, kus laiutavad mantelkorstna tahmalõõrid, paikneb muuseumi näitustetuba. All keldris on uhkete võlvkaarte all õpilaste garderoob, pikapäevarühma ruumid ja paikkonna ajalugu kajastav muuseum. Mõisa köögis, kus varem praeti kalu, on nüüd tore istumisnurk nö rahunemispaik, kus paikneb akvaarium ja kalad ujuvad selles ringi," kirjeldas direktor Toomas Mitt.

Tall-tõllakuurist leiab kooli söökla, arvutiklassi, õpilaskodu, muusikaklassi, käsitööklassi, kodundusklassis käivad õpilased kokkamas. Hoone on siseõuega ning selles osas, kus vanasti olid jahikoerad, on nüüd saun ja duširuumid. Seal, kus vanasti asusid ruumid kutsaritele, hobusepoistele, köösnerile, tallimehele - asuvad nüüd kokatädide ruumid - käib vilgas tegevus toitlustamise ettevalmistamiseks.

Tänapäev kohtub olnuga

„Talltõllakuuris, kus vanasti sõid ja elasid 38 hobust, on nüüd kooli söökla. Täpselt selle koha peal, kus oli hobuse latter, on veel praegu paekivist uuristatud söögikünad, nüüd aga asub seal õpilaste söögilaud. Arvutiklass oli vanasti tõldade, regede, saanide, vankrite hoiuruum. Kui mõtleme, kuidas vanasti sõnumid punktist A punkti B liikusid? Ikka hobustega, saanide ja tõldadega. Ja nüüd? Arvutitega! Seega Punkt A on sama, aga sõnumi edastamise kiirus punkti B jõudimseks on kasvanud hetkeliseks," rääkis Mitt.

Põnev ruum talltõllakuuris on muusikaõpetuseklass. Klass asub hoone kolmandal korrusel ning selle laes asub vana tõsteratas, mis koosneb suurest rattast ja tõstevõllist. Mõisaajal avati alumise korruse lae- ja põrandaluugid ning kangialuses haagiti köie otsa kotipundar, mis siis tõsteratta abiga kahele korrusele ladustati. Füüsika õpetaja saab seal lastele edukalt õpetada lihtmehanismi.

Koolis käib Londoni olümpia kandidaat

Väga tublilt tegeletakse siin koolis rahvatantsuga. On suisa kolm juhendajat ja eelmisel suvel olid kõik ka tantsupeol rühmadega esinadatud. Ringijuhid on Pilvi Kase, Ivi Kask ja Kaarin Reinson.

„Kiitma peab ka kergejõustiku treenerit Jaan Tamme. Korraldasime õpilaste poolt võidetud medalite näituse ning see oli aukartustäratav.

Eelmisel kevadel lõpetas gümnaasiumi odaviskaja Liina Laasma, kes õpingute ajal kirjutas Eesti koolispordiajaloo lehekülgedele läbi aegade parimad tulemused, tulles Euroopa noorte olümpiafestivalil Tamperes ja maailma koolinoorte gümnasiaadil Dohas esimeseks. Lisaks tuli ta eelmisel suvel Tallinnas Euroopa juurnioride meistriks. Ka praegu treenib ta õpetaja Jaani käe all ja osaleb kooli kergejõustiku trennis. Nüüd on neiul minek EMile ja sihiks ka Londoni olümpia," rääkis Mitt.

Mitt toob esile ka kunstiõpetaja Inger Vahuvee, kelle õpilased on tunnustust pälvinud nii maakonnas kui ka vabariigis. Kõige rohkem paistab disaini- ja kunstiringi tegevus silma just tähtpäevade saabudes.

Mõisaga saab tutvuda

Vastavalt soovile oleme alati valmis huvilisi vastu võtma ning maja tutvustama. Korraldame majaekskursioone, viime läbi mõisamänge, korraldame laagreid ja palju muud. Enamasti võtame turiste vastu suveperioodil, kuid soovi korral ka siis, kui koolitöö käib. Suvevaheajal on mõisamaja avatud huvilistele kõikidel päevadel, töötab i-Punkt, kus õpilased maleva korras töötavad. Meie poolt pakutava kohta leiab täpsemat infot siit.

Meie koolis on gümnaasiumiastmes õpilastel ka turismiõpe, mille raames omandatakse esmased teadmised klienditeenindusest, giiditööst, vaatamisväärsustest, turismi- ja hotellimajandusest ning ettevõtlusest. Õpilased teevad kursuste raames ka praktikat ning osalevad mõisa turismitöös suvise õpilasmaleva raames.

Kool osaleb ka Unustatud mõisate programmis ehk igal suvel on kindlatel päevadel üle Eesti mõisakoolide uksed külastajatele avatud ning mõisakoolide õpilased tutvustavad oma maja.

Kel on huvi mõisa ja kooli ajaloo kohta, lugege lisainfot siit, siit ja siit.