"Viimsi Laululast" hakkasime suuremalt korraldama 16 aastat tagasi. Siis ehitati Nelgi tee 1 asuv konverentsisaal ümber nii kontserdite kui ka teatrietenduste tarbeks. Sellest ajast peale on see olnud Viimsi valla peamine kultuurikeskus.

"Viimsi Laululaps" on vajalik ja möödapääsmatu, sest sellel võistlusel valitakse välja lapsed, kes esindavad Viimsi valda lauluvõistlusel „Harjumaa Laululaps". Ilma kohalikku võistlust korraldamata ei saa omavalitsus oma esindust Harjumaa võistlusele saata.

Osaleda võivad kõik vallas elavad lapsed. Kas siin on tähtsust ka sissekirjutusel?

Reeglid on, jah, sellised, et osaleda võivad ainult Viimsi vallas elavad lapsed. Üldiselt ei hakka me sissekirjutust kontrollima ning osalemine toimub siiski vastastikkusel usaldusel. On juhuseid, kui pere elab Viimsis, kuid laps on mingitel põhjustel sisse kirjutatud mujale. Probleemiks saab see kindlasti siis, kui laps pääseb edasi Harjumaa võistlusele, kus kontrollitakse täpselt, et laps ikka oleks Harjumaa elanik ka paberite alusel.

Millised vanusegrupid on olnud osavõturohkeimad?

Kõige suurem osalus on alati vanuses 7-12 eluaastat. Olen aastaid osalenud teiste Harjumaa omavalitsuste lauluvõistluste žüriides ja sama täheldanud. Paljudes valdades on ka väga aktiivsed lasteaia muusikaõpetajad ning on hulgaliselt nooremate vanuserühmade lapsi. Gümnaasiumiealistest noortest tulevad võistlusele siiski juba vaid need, kellel on sügavam huvi muusika ja laulmise vastu ning võib-olla isegi plaan laulmist kui elukutset õppima minna.

Küllap on tüdrukuid rohkem osalemas kui poisse. Kas see on nii igas vanusegrupis?

Läbi aegade on see kahjuks nii olnud, et tüdrukute ülekaal on suur. Poisse osaleb tavaliselt kõige rohkem vanuses 7-10 eluaastat.

Kas on varasematel aastatel tehtud ka mingeid vigu, millele võiks enne võistlust tähelepanu juhtida?

On küll üks, mida on aegajalt tehtud. Laulu saateks on kasutatud cd-plaati koos originaallauluga. Õnneks on need vaid harvad juhused.

Mis on saanud varasematest "Viimsi Lauluapse" võistluse võtjatest - kas keegi on ka laulmisega kuhugi edasi jõudnud?

Kindlasti on väga positiivne see, et mitmed lapsed on edasi pääsenud vabariiklikule lauluvõistlusele "Laulukarussell" ja Soomes Salo linnas korraldatavale rahvusvahelisele võistlusele, kust mitmel korral on esikohtadega tagasi tuldud. Viimati võitis Salo festivali eelmise aasta suvel meie valla laululind Eva Katarina Tambets.

Suuremas plaanis on muusikamaailma läinud rohkelt noori inimesi. Laulmisele truuks on jäänud näiteks Kadri Kasak, kes õpib Tartu Ülikoolis arstiteaduskonnas, kuid siiski jätkab ka laulmist. Kadri rõõmustas meid superstaari saates, kus ta jõudis kaugele ning me võisime teda näha ka selle aasta "Eesti Laulul" esinemas koos Rolf Roosalu, Rosanna Lintsi ja Teele Viiraga.

VIIMSI LAULULAPS 2012

22. aprillil 2012 algusega kell 12.00, Viimsi Huvikeskuses, Nelgi tee 1
Lauluvõistlusel võivad osaleda kõik Viimsi vallas elavad lapsed, olenemata sellest, kus nad õpivad. Eelkooliealiste laste puhul võivad osaleda nii kodused kui ka lasteaialapsed.

VANUSERÜHMAD (Lauluvõistlusel arvestatakse lapse vanust seisuga 31.12.2012)
Vanusegrupid: 3-4 aastased, 5-7 aastased, 8-10 aastased, 11-13 aastased, 14-15 aastased, 16-18 aastased

Repertuaar:

Ette peab valmistama ühe laulu. Laul peab olema lapsele sobiv, arvestades tema vanust ja võimeid.

Saade:

Laulude saatmisel võib kasutada erinevaid variante
* fonogrammid (esitada heliruumi enne võistluse algust CD-plaadil)
* klaver või mõni teine muusikainstrument

Hindamine:


* Lauljaid hindab 3-liikmeline žürii.
* Hindamisele lähevad: musikaalsus (intonatsioon), selge diktsioon, elementaarne laulutehnika (fraasitunnetus, hingamine), individuaalsed hääle omadused (tämber, ulatus), terviklik interpretatsioon (dünaamika, saatja ja laulja koostöö, laulu sõnumi edastamine kuulajatele, emotsionaalsus)
* Igas vanuserühmas hinnatakse tüdrukuid ja poisse eraldi
* Igast vanuserühmast valitakse punktisumma alusel välja kolm lauljat, kes lähevad Viimsi valda esindama lauluvõistlusele "Harjumaa Laululaps 2012", mis toimub 28. ja 29. aprillil 2012 Viimsi Huvikeskuses.
Žürii otsus on lõplik ja edasikaebamisele ei kuulu!
VIIMANE REGISTREERUMISE PÄEV 13. APRILL 2012!!!

Ankeedi leiate www.huvikeskus.ee


Täidetud ankeet toimetada elektrooniliselt või posti teel hiljemalt 13. aprilliks 2011 kella 12.00-ks Viimsi Huvikeskusesse aadressil Nelgi tee 1, 74001 Viimsi vald, Harjumaa või e-postile itariina@huvikeskus.ee

JÕUDU JA JULGET OSAVÕTTU OODATES!
Korraldajad