Nagu teada, langes meie kodumaa pärast Põhja sõda vene käpa alla, mis üks kurvemaid ja raskemaid ajajärke meie rahva ajaloos, ja seda peaasjalikult sellepärast, et siin Saksa mõisnikud meie rahva - eestlaste - kohta kõige valjemalt oma võimu tunda lasksid nii ihulikult kui vaimliselt.

Oli tol ajal harilik nähtus, et inimesed raske teoorjus jne eest katsusid põgeneda metsadesse paosse, milleks Pärnumaa põlised laaned olid iseäranis soodsad. Nõnda on vanal hallil ajal alguse saanud Kikerpera küla, mis ümberringi piiratud suurtest metsadest ja soodest.

Sõjaajal ja segastel aegadel on sagedasti ette tulnud, et üksikud salkkonnad sõjamehi lahku löönud ja oma käe peal maad mööda külast külla ja talust tallu ümber käinud röövimas ja tapmas ning muid toorustükke tegemas. Need on meie rahvale veel tänapäevani „pargiajajate" ja „Peipsitaguste" nime all tuttavad ning vanemad inimesed teavad neist jutustada mõndagi hirmulugu.

Nagu nimetatud, elanud tol ajal meie esivanemad, kolm venda oma peredega, Tori metsamail kuskil Taali valla piirkonnas. Nende asukoht olnud üksik talu sügava metsa peidus.

Järgneb