Tervislik toitumine ja omale toidu kasvatamine on taas au sees. Rõõm on tõdeda, et enam ei võeta õunapuid kergekäeliselt maha vaid lõigatakse korda. Kuidas aga lõigata, et vana puu elaks noorenduslõikuse üle ja kasvataks meile taas aastakümneid õunu ning näeks sealjuures ka kaunis välja?

Enne puu kallale asumist mõtle, mis on lõikamise eesmärk ja mismoodi tahad, et puu peale lõikust välja näeb, sest igasugune vale lõikus kurnab puud.

Kõik hoolduslõikamised, sh vesikasvude likvideerimine on soovitav teha suvel peale jaanipäeva kuni augusti lõpuni. Jämedate vesikasvude võtmine kevadel tekitab uued.

Kui soovid vanu puid noorendada, siis tee algust kevadel, aga samal suvel nopi puudelt uued kasvud kindlasti ära. Noorendamine on vajalik mitme aasta peale jagada. Järgmine aasta võid noorendamist jätkata nii kevadel kui suvel. Sügisel ei soovita puid kõvasti lõigata. Sügisel on mõistlik lasta puul talveks valmistuda.

Noorenduslõikuse ja hoolduslõikuse erinevus on selles, et viimasel juhul tegeletakse enamasti vaid vesikasvude ja sama aasta kasvude likvideerimisega. Aga noorenduslõikuse käigus lõigatakse õunapuu tavaliselt madalamaks ja palju hõredamaks.

Luuviljalistel on kevadel võrreldes õunapuudega mahlade liikumine palju intensiivsem ja nende lõikamise aeg on seetõttu väga lühike. Aga suvine lõikus meeldib ka neile.

Suvise lõikuse eelised on vesivõsude mittetekkimine ja haavade kerge paranemine kuna kasvuajal on puudel palju rohkem energiat. Suvise lõikusega harveneb võra ja viljad pääsevad päikese kätte. Tuleva aasta saagi tagab viljaalgete harvendaminepuu ei kurna ennast liigsete viljade kandmisega ära, oksad on kergemad ja ei murdu ning puu saab keskenduda uute õiepungade tekitamisele.

Oluline on suured lõikehaavade katta, et niiskus puitu mädandama ei pääseks. Väikestega saab puu ise hakkama. Tänapäeval on saada väga head haavamäärded - näiteks Lac Balsam ja Arbokol Magic. Katta võib ka mistahes värviga. Vaha ei soovita, sest see ei kata hästi ja seda ei ole mugav kasutada. Niipea, kui päike värvi või määrde maha kulutab, tuleb lõikekohad uuesti üle käia.

Haigustekitajad ehk seeneeosed on õhus juba kevadel väikeste plusskraadidega. Eriti rohkelt on neid aga kuumal ja niiskel suvel. Nende hirmus lõikamata jätmine on aga puule karuteene. Kui puid lõikusega vormis hoiate, siis ei maksa seeneeoseid üldse karta. Lõikehaavu võib muidugi ka desinfitseerida. Selleks sobib mõni seenhaiguste preparaat, näiteks Score või Bravo.

Kevadine väetamine pole hädavajalik, eriti saduderohke ja liigniiske aasta järel. Kevadises väetises sisalduv lämmastiku rohkus paneb viljapuud kasve kasvatama, aga meie tahame vilju. Olulisem on suvine ja sügisene väetamine näiteks mineraalväetisega, kus fosfori ja kaaliumi sisaldus on kindlalt lämmastikust suurem. Sobib ka kompostmulla sissekaevamine viljapuu võrapiirile.

Pritsimised võta ette alles siis, kui oled oma puud lõikamisega vormi saanud. Ülekasvanud puid ei ole võimalik efektiivselt pritsida, sest preparaat peab sattuma igale oksale, igale lehele. Tihedat parukat ei ole võimalik nii märjaks kasta.

Muret teevad valed lõikused ja lausa köndistatud puud.

Tugev tagasilõikus kurnab puud pikka aega, aga võib puu ka kohe hukule määrata. Õunapuid on võimalik järk-järgult madalamaks lõigata, aga nö "käte" maha lõikamine on kuritegu. Isegi tüüka jätmine pole nii hull, sest tüüka saab hiljem ära lõigata, aga suuri oksi tagasi ei too. Õunapuu peab mistahes lõikuse järel kena välja nägema. Kui puu on köndistatud, siis v õ i b t a mööduja lausa ära ehmatada. Köndistamise, aga ka väga mahuka lõikuse tagajärjel kasvatab puu jõudsalt mahlaseid vesikasve, mis eranditult kõik taevasse suunduvad. Puu kasvatab meeleheitlikult oksi sellepärast, et tal on vaja kuhugi lehti teha, mille abil päike kinni püüda ja ellu jääda.

Puude lõikamine tasub endale selgeks teha juba seetõttu, et õunapuud vajavad iga-aastast hoolduslõikamist. Lõigatud puud kasvatavad suuremaid ja mahlasemaid õunu. Hoolduslõikamisega saab saaki reguleerida, saame kasvatada täpselt nii palju õunu kui tarbime. Oma aia õunad on ka palju tervislikumad kui poe õunad, sest nende kasvatamisel me osaleme.

Tori vallas Mannare külas Metsa talus toimub praktiline õppepäev 15. aprillil. Täiendavat infot koolituse, samuti hüva nõu puude hooldamise kohta leiab internetilehelt www.õunapuu.eu