Kuigi eelmisel päeval sulas lumi hirmuäratava kiirusega, oli ilmataat lau­päeval matkajatega mestis ja taevas säras kevadpäike. Rajameister oli eelmisel õhtul teinud tublit tööd, ülejäänu - hea tuju ja korralikult ajastatud vorm oli matkajate endi poolt. Neid, kes ilusat talveilma just metsaradadel nautida soovisid kogunes ümbrus­konnast ja kaugemaltki. Lisaks tõi RMK Metsabuss tänavusest metsapealinnast Rakverest pealinlasi metsa­rahvale külla. Kokku matkas suuskadel ning jalgsi Võsu ja Oandu metsades 201 ini­mest, kõige noorem neist oli 4-kuune.

Võsu spordihoone juures võtsid rahvast vastu ja aita­sid sooja teha rebane Jüri ja jänes Eve. Vihula valla­vanem ja meie talvematka korraldajate raudvara Valdek Kilk pidasid väikese ava­kõne, andsid kõigile head soovid kaasa ja siis võiski loodusvaht Aavo koos polit­seieskordiga suusatajad raja­le ja jalgsimatkajad teele saata.

Jalgsimatkajaid ootas Esku teeristis üllatusena ainult sel päeval avatud Rebase Baar, kus kostis reibast muusikat ning kosutuseks sai kuuma teed ja kommi.

Mitte kõik ei alustanud matkapäeva Võsult, Oandult algas kell 11.00 kaks retke. Inimesed said valida, kas minna Tiinaga Oandu pä­randkultuuri retkele või Rii­naga Koprarajale.

28. minutit pärast suusa­matka starti oli esimene suusataja - Kristjan Pärna - juba Oandul. Tema päeva märgusõnaks oli „kiirus". Siis hakkasid ka teised üks­teise järel kohale jõudma, pidevalt kostis kiidusõnu hea raja kohta. Kõik lõpetajad said kohe tunniskirja raja läbimise kohta ja nupu­tamislehe nelja küsimusega matkaradade ja tuleohutuse kohta metsas. Nuputamis­lehtedele vastanute vahel loositi välja põnevaid ja kasulikke auhindu - loodus­raamatuid, kindaid, särke, taimeteesid jne.

Sooja kõhutäie eest hoo­litsesid Naiskodukaitse supi­meistrid. Hernesupp oli see­kord nii maitsev, et katel kaabiti läikima ja oleks veel­gi söödud.

Loodusvahid aitasid matkajatel endale medalit meisterdada, sest ega kõike ei saa kandikul kätte tuua, peab ikka ise ka vaeva nägema, et endale korralik auhind kaela riputada. Kui medalivalmistamise järje­kord vahepeal liiga pikaks läks, ei pidanud ootajad kohapeal tammuma, vaid said Oandu paisjärve kaldast alla kelgutada. Kogu päeva jooksis looduskeskuse hoo­nes mitmekesine filmiprog­ramm.

Ürituse kõige „magusa­maks" osaks oli hoidiste­konkurss „Moosid keldrist välja". Moosimeistrite too­dang maitses kõigile ja matkarahval oli päris keeru­line 11 hõrgutise seast oma lemmikut välja valida. Kõi­ge rohkem hääli said lõpuks metsmaasika toormoos ja muraka toormoos, mis olid mõlemad Maarika Kilgi keldrist pärit.

Ootame kõiki metsa- ja matkasõpru uuesti külla 5. mail, kui Oandul toimub pärandkultuuri päev. Metsa­pealinlased saavad jälle ko­hale Metsabussiga.