Meie kohtumisõhtu kirjanikuga avas Ahti Bachblum, kes esitas " Mustlasromansi" ja meloodia filmist „Kahe kodu ballaad". Mina lugesin ühe katkendi kirjaniku esimesest lasteraamatust „Nille, Värten ja Peopesa".

Välja olid pandud ka kirjaniku kõik romaanid, jutustused ja lasteraamatud, mis Haljala Raamatukogus on olemas. Paljud osalejad olid uuesti läbi lugenud kirjaniku loomingut ja nii oli huvitav vestlust arendada. Saaberi raamatud jutus­tavad eesti talurahva elust Saksa okupatsiooni lõpul ja sõjajärgseil aastail kuni kolhooside loomiseni Eestimaal, eestlaste väljarännust üle Kaukasuse Peaaheliku ja uue asunikuküla rajamisest, millele anti nimeks Eesti Rohuaed ning Eesti rahva elust Suure Isamaasõja aastatel. Samuti on ta teostes käsitletud tänapäeva Virumaa maaelu, eetilisi probleeme, sotsiaalset mälu ja põlvkondade suhteid.

Väga toredad on Kalju Saaberi lasteraamatud, mis paku­vad lugemist nii suurtele kui väikestele. Haljala Gümnaasiu­mi õpilastele on soovituslikus nimekirjas kaks kirjaniku raamatut- „Luukere Atu" ja „Haruldast tõugu issi", mis on pidevalt välja laenutatud.

Kirjanik tutvustas ka lühikeste katkendite ettelugemise­ga kahte uut romaani, mis peagi jõuavad lugejateni.

Kohtumine kujunes väga huvitavaks. Saime teada, kuidas sünnivad romaanid ja kuulsime ka huvitavaid seiku telefilmide tegemisest nagu näiteks „Kahe kodu ballaad".

Järgmine kirjandusringi õhtu on 29. märtsil kell 16.00 Haljala Raamatukogus, kus tähistame Veera Saare 100. sünnipäeva. Olete kõik oodatud.