Majas oli kitsavõitu, tingimused ei vastanud lasteaiale kehtestatud nõuetele, kuid saadi hakkama, elati sõbralikult. Selle eest on põhjust tänada tublisid lasteaia töötajaid, kellel nappidest võimalustest hoolimata jätkus tahet ja kannatust kasvatada lapsi hoole ja armastusega. Eriti tahaks tänada kauaaegset lasteaia juhatajat Elvi Arukaevu, kes otsis ja leidis kogu aeg lahendusi, et teha oma kasvandike elu huvitavaks ja vaheldusrikkaks.

Pärast Eesti taasiseseisvumist hakati nõukogude võimu ajal natsionaliseeritud hooneid endistele ja õigusjärgsetele omanikele tagastama. Aegviidus oli selliseid hooneid 14, nende hulgas ka lasteaiana kasutatav hoone. Kui teiste natsionaliseeritud hoonete tagastamine sujus raskusteta, siis lasteaiahoonega see nii ei olnud. Endine omanik tahtis oma maja kiiresti kätte saada, aga lapsi ei saanud ju majast lihtsalt välja tõsta. Laste järjekord lasteaeda oli niigi kogu aeg pikk olnud, nüüd oleks olukord veel halvemaks läinud. Ruume lasteaia tegevuse jätkamiseks ei olnud kuskilt võtta.


Vallavalitsus oli sundseisus, lahendus tuli leida kiiresti. Õigustatud lootused olid ju mõlemal poolel, endisel omanikul ja ka lasteaial, kannatada ei tohtinud kumbki pool.

Ja lahendus tuli. Koostöö Aegviidu valla, Harju Maavalitsuse, Harjumaa Omavalitsuste Liidu ja Rahandusministeeriumi vahel kandis vilja ja saadi esimene rahasüst uue lasteaia ehitamiseks. See juhtus 1995.aastal. Sama aasta hilissügisel algas uue lastaia ehitamine Kase tn 10 kinnistul. Ehitushanke võitis ehitusfirma Kose Ehitus. 1996. a. kevadeks olid lasteaiahoone vundament ja karkass valmis. Siis tuli ehitamisele paus, raha sai otsa. Vallavalitsuse koostöö endiste partneritega oli taas tulemuslik ja lisaraha tuli, ehitustööd objektil jätkusid. 1997.a jaanuaris toimus uue lasteaiahoone pidulik avamine. Aega uue maja ehitamisele koos ehituspausiga kulus 14 kuud.

Palju õnne lasteaiaperele 55. sünnipäeva puhul!

Aleksander Soitu
Aegviidu vallavanem 1990-2000