Kodanikuühiskond, see olen mina

Tasuta mängutoa mõte sündis ajendatuna soovist kodanikualgatuse korras midagi uut ja kasulikku luua. Igaüks meist saab ühiskonnas otseselt midagi mõjutada, paremaks muuta ja homse päeva üle otsustada. Kodanikuühiskond, mis meie jaoks on siiani olnud suhteliselt võõras moodustis, mis hakkab üha enam hoogu juurde saama. See on tõhus vahend oma ideede elluviimiseks ja ise tegutsemiseks. Kodanikuühiskond on nagu paljudele teistele inimestele sõbrakäe ulatamine, sest koos on kergem. Lisaks on kodanikualgatuse abil loodul tihti madalam hind, sest mida vähem vahendajaid, seda vähem on tarbetuid kulutusi, paberitööd ja kõiksugu ressursside raiskamist.

Nõmme linnaosa on tõenäoliselt üks kõige peresõbralikumaid linnaosi Tallinnas. Siin on arvukalt parke, mänguväljakuid ja rahulikke kõrvaltänavaid, kus lastega jalutada ja aega veeta. Kuid pikal pimedal sügistalvisel ajal tahaks lapsega vahel pigem kuhugi sooja tuppa pildiraamatut vaatama või mängima minna. Selliseid tasuta mängimise kohti kahjuks peale Rahumäe mängujaama eriti ei leia. Ehk saaks siis ühe taolise mängutoa ise püsti panna?

Roheline mängutuba

Mängutuba on vähenõudlik ja rohelist mõtteviisi järgiv ettevõtmine. See nõuab minimaalset sisustust väheseks ajaks väheste kuludega. Asjad, mis lapsi kodus enam ei köida, võib tuua mängutuppa teistele mängimiseks. Värvilised karbid, pakid ja topsid saab täita herneste, tangude ja liivaga ning korraldada kontserdi. Pärast saab need mängupoes müüki panna. Ühelt poolt täistrükitud A4-paberi teisele poolele saab maalida kordumatu kunstiteose. Läbi loetud klantsajakirjast saab välja lõigata vahvaid pilte, millest saab omakorda kokku kleepida uue, laste oma ajakirja. Taaskasutusest ja keskkonnasäästlikkusest lähtudes ei ostnud me oma mängutuppa midagi uut ega hankinud spetsiaalset sisustust. Nii ei kulunud mängutoa loomiseks kellegi raha ega saastunud loodus.

Väikese lapsega kodus olemine ei ole teadagi mingi «emapuhkus», vaid pigem suvepuhkuse, haiguspuhkuse, palgata puhkuse ja üldse igasuguse puhkuseta täiskohaga töö. Seepärast on mängutuba mõeldud ka lapsevanematele. Sellal kui põnnid isekeskis mängivad, saavad suured omavahel vestelda, muljeid vahetada, teadmisi jagada. Aeg-ajalt korraldame ka lasteriiete laada, kus igaüks saab oma lapsele väikseks jäänud riided müüki panna.

Kodaniku oma algatus

Mängutoa toimimise eest tänan südamest Pääsküla noortekeskuse lahkeid töötajaid, kes mängutoa jaoks vaba ruumi leidsid. Samuti olen tänulik neile, kes tõid meile mänguasju. Kutsun üles kõiki enda ümber pisut ringi vaatama - kas kusagil leidub midagi, mida saaks ja oleks vaja muuta ilma sealjuures ülejõu käivaid kulutusi kandmata?

Kes soovib aga meie mängutoa ideele omapoolset panust lisada, see on oodatud neljapäeviti kell 10-12 Pääsküla noortekeskusesse meile külla oma ideid jagama või nendest Facebookis Pääsküla Põnnitoa lehel kirjutama. Ootan kõiki mõtteid ja pakkumisi. Tasuta mängutuba võiks olla just see, mille saab igaüks ära teha kodanikualgatusena.