Ministri kõige olulisem sõnum oli see, et skandaalidesse sattunud Aardla poldriühingu riigile tekitatud kahju võib olla palju väiksem kui väidetud 7 miljonit krooni.

Minister ei välistanud isegi võimalust, et tegelikult ei olegi riigile Aardla poldriga mingisugust kahju tekitatud. “Ma olen korduvalt viidanud võimalusele, et võib-olla kohus leiab, et ei olegi tekitatud kahju, ka see võib olla lahendus ja see ei tähenda PRIA nõrka tegevust,” rääkis Seeder.

Juba pikemat aega vastuolusid tekitava teema tõid päevavalgele Aardla maaparandusühingusse kuuluvad maaomanikud Anti Kalvet ja Tõnu Ojamaa, kes kahtlustavad, et ühingu esimees Uno Pauts, kes kuulub IRLi nagu minister Seedergi, on osa töid tegemata jätnud ning esitanud nende kohta fiktiivseid dokumente.

2010. aasta jaanuaris algatas prokuratuur Kalveti ja Ojamaa avalduse põhjal kriminaalasja, PRIA aga peatas sama aasta novembris maksed ning otsustas tagasi nõuda 3,5 miljoni krooni suuruse toetuse. Selle otsuse vaidlustas omakorda Pautsi juhitav maaparandusühing.

Seeder ütles Riigikogus, et PRIA tegevust Aardla maaparandusühingule toetuste eraldamisel on kontrollinud nii põllumajandusministeeriumi sisekontroll, auditifirma KMPG kui ka Euroopa Pettustevastane Amet OLAF, kuid ükski neist ei ole tuvastanud vigu kahtlusaluse 3,5 miljoni krooni suuruse toetuse eraldamisel.