Eesti meistrivõistlused edukad

Peale detsembri ja jaanuari võistlusi ootasid ees hooaja tähtsamad võistlused. Põlva külje all peetud Eesti meistrivõistlused kujunesid küllaltki edukateks. Naiste põhiklassis võitis sprindi veel juuniorideklassi kuuluv Daisy Kudre. Meeste põhiklassis saavutas Tiit Toomas 4. koha. Ebaõnn või enda lollus (loe - mittepiisav keskendumine) nurjasid Even Toomase võistluse. Stardis valest ämbrist võetud kaart osutus naised 55 klassi kaardiks ning seekord mees tulemust kirja ei saanud.

Järgmisel päeval võisteldi tavarajal. Meeste põhiklassis krooniti Eesti meistriks Even Toomas oma venna, Tiit Toomase, ees. Kolmandaks jäeti kauaaegne konkurent Tarvo Klaasimäe. Naistest võitis seekord kauane Eesti esinumber Maret Vaher, Daisy Kudre pidi seekord leppima teise kohaga.

Eesti meistrivõistlused individuaaldistantsidel peetud, võeti ette teekond Ukrainasse Sumy linna, kus toimusid täiskasvanute Euroopa meistrivõistlused (EM) ning juunioride maailmameistrivõistlused (MM).

OK Peko liikmetest osalesid Daisy Kudre, Piret Pärnik, Kristjan Linnus, Tiit Toomas ja Even Toomas. Treener-esindaja oli Raul Kudre. Esimese distantsina oli kavas segasprinditeade, kus Tiit Toomas ja juuniorideklassi kuuluv Piret Pärnik saavutasid täiskasvanute Euroopa meistrivõistluste arvestuses märkimisväärse 8. koha.

Koondise parimate tulemuste eest hoolitsesid naisjuuniorid. Sprindis saavutas, 51 osavõtja seas, Piret Pärnik kõrge 7. koha, Daisy Kudre oli 10. Meesjuunioridest oli Kristjan Linnus 37.

71 võistlejaga meeste klassis oli Even Toomas 25. Tiit Toomast tabas ebaõnn, kui poolel rajal murdunud suusakepi tõttu tuli võistlus pooleli jätta. Järgmisel päeval ootas ees lühirada. Naisjuunioride klassis kordas Daisy Kudre eelmise päeva Pireti tulemust, saades taas kõrge 7. koha, Piret Pärnik pidi leppima 13. kohaga. Meesjuunioridest oli Kristjan Linnus 46. Meeste klassis edastas Tiit Toomas vend Evenit 30 sekundiga, kohad vastavalt 29. ja 30. Peale lühirada anti võistlejatele üks vaba päev, et natuke puhata ja energiat koguda, sest ees ootasid veel teatevõistlus ning tavarada. Teatevõistluses päästsid Eesti au naisjuuniorid, saades 14 riigi osavõtul tubli 5. koha. Võistkonnas sõitsid Evely Kaasiku, Daisy Kudre, Piret Pärnik. Meestel nii hästi ei läinud, kuid saavutatud 7. koht annab usku, et hea õnnestumise korral on võimalik poodiumikohtade eest võidelda.

Võistkonnas sõitsid Priit Randman, Tiit Toomas, Even Toomas. Viimasel päeval oli kavas ühisstardist tavarada. Rasketes oludes peetud tavarada osutus väga kurnavaks kogu koondisele. Naisjuunioride parima tulemuse eest hoolitses Daisy Kudre saades 23. koha, Piret Pärnikule 30. koht. Meesjuuniorides võistelnud Kristjan Linnus oli 44. Meeste võistluses saavutas Even Toomas 34. koha, Tiit Toomas otsustas kahjuks võistluse pooleli jätta.

Peale juunioride maailmameistrivõistlusi ning täiskasvanute Euroopa meistrivõistlusi Ukrainas jätkus suusaorienteerumise võistluskarussell Kasahstanis. Eestlastest otsustas sinna minna ainult Even Toomas. Esimene distants toimus ainult mõned päevad peale Ukraina rasket tavarada. Sprindis sai Even 24. koha.

Järgmisel päeval peetud eraldistardist tavarajal jäi laeks 23. koht. Start anti hommikul kell 10 ning termomeeter näitas Eveni stardi ajal 22 külmakraadi. Eveni kommentaar: "Alguses oli päris külm tõesti, eriti laskumistel, kus tuleb lihtsalt asendis istuda ja oodata, millal saaks jälle käsi ja jalgu liigutama hakata, et sooja saada. Õnneks midagi ära ei külmunud. Kui tunnike oli võisteldud, siis hakkas ka päike natuke kõrgemalt käima ja külmakraade jäi alles 15. Võrreldes -22ga oli see juba täiesti normaalne." Peale tavarada oli kavas puhkepäev. Enne ärasõitu tuli võistelda veel ühisstardist lühirajal. See võistlus ebaõnnestus, kuna väsimus oli teinud oma töö ning sisse tulid suured vead, kohaks lõpuprotokolli märgiti 31.

Märtsi keskel toimusid Võrumaal Haanjas Eesti meistrivõistlused märketeates. Naiste põhiklassis kaitses eelmise aasta võitu OK Peko naiskond, koosseisus Piret Pärnik, Kaisa Raudkepp, Daisy Kudre. OK Peko meestel nii hästi ei läinud ning eelmise aasta kullakarva medalid tuli vahetada natuke kahvatumate vastu. Võistkonnas sõitsid Tiit Toomas, Sander Linnus, Even Toomas.

Hooaja viimased maailmakarika etapid toimusid Põhja-Rootsis Bodenis. Huvitava faktina võib linna kohta välja tuua, et aastani 1997 oli linn avalikkusele täielikult suletud, kuna seal asusid strateegiliselt tähtsad sõjalised kindlused.

Eestlasi esindasid OK Peko liikmed Daisy Kudre ning vennad Even ja Tiit Toomas. Kaasas olid veel Daisy noorem õde Doris, treeneri ja esindaja kohustusi täitev Raul Kudre ja lätlaste esindaja Raivo Kivlenieks. Kavas oli 4 distantsi, millest esimesena võisteldi sprindis. 18-aastase Daisy Kudre jaoks oli see võistlus esimene jõuproov täiskasvanute maailma tipuga ning saavutatud 13. koht on kahtlemata suurepärane ja paljulubav saavutus. Meestest saavutas Even Toomas 19. kohaga oma tänavuse hooaja parima ja kogu senise karjääri teise tulemuse tippkonkurentsis. Kõrgemal on ta olnud vaid lühiraja 12. kohaga mullusel MM-il. Distantsi alguses vale rajavaliku teinud Tiit Toomase lõppkohaks märgiti 29.

Järgmisel päeval oli kavas teatevõistlus, kust kahjuks naiskonna puudumise tõttu võtsid osa ainult mehed. Even Toomas tegi esimeses vahetuses küllaltki kindla ja kontrollitud sõidu, näidates sellega, et hea õnnestumise korral võib maailma parimatega võidu sõita küll. Teatevahetusse jõudis ta riikidest viiendana ja saatis teise vahetusse Tiit Toomase. Tiidul tulid sisse küll mõned väiksed vead, aga sooritusega võib rahule jääda, teatevahetuse andis ta üle kuuendana.

Viimasesse vahetusse startis koondise treener, suusaorienteerumises ülikogenud, Raul Kudre. Rajal ei suutnud ta küll mitmeid aastaid nooremate konkurentide kiirust hoida, kuid tõi võistkonna finišisse auväärsel, riikidest, kuuendal kohal.

Peale sprinti ja teadet ootas eest puhkepäev. Enamus sisustas päeva kerge suusatamisega, mõni ka lõdvestava jooksuga.

Puhkepäevast puhanuna ootas ees lühirada. Enne starti juhtus kurioosne lugu. Auto uksed lukustusid, auto võti jäi sisse, enamus varustusest jäi samuti autosse ning start oli kohe-kohe ootamas. Õnne oli ainult Daisyl, kes oli sel ajal juba stardijoonel. Ainuke võimalus oli varustus kaasvõistlejatelt kokku laenata. Õnneks on suusaorienteerujate pere väga kokkuhoidev ning kõik olid väga abivalmid. Aga keskendumine võistluseks oli rikutud ning harjumatu varustusega kontakti leidmine keeruline. Orienteerumine ei sujunud ka Daisyl ning kohaks 18. Meestest sai tulemuse kirja ainult Tiit Toomas, saades 27. koha. Even Toomas tegi juba raja alguses väga suure vea ning otsustas homse võistluse jaoks jõudu hoida. Viimasel päeval oli kavas ülipikk (ingl k - ultra long) distants nii meestel kui naistel. Ühisstart meestele anti kell 9.00 hommikul ning esimene koht jõudis finišisse kell 11.30. Naiste võitja ajaks märgiti mõni minut üle kahe tunni. Daisy Kudre võitles vapralt lõpuni ja tasuks 16. koht. Meestest otsustas starti minna ainult Even, kuid peale 2 tundi jõuvarud ammendusid ning kohaks mehele 26.

Selle võistlusega lõppes ka OK Peko orienteerujate talvine hooaeg. Nüüd saab kuu aega puhata ja tegelda muude aladega ning maikuust algab juba uueks hooajaks valmistumine. Järgmise hooaja tähtsamad võistlused toimuvad lõunanaabrite juures, kus veebruari keskel peetakse täiskasvanute EM ja juunioride MM. Märtsi lõpus on aga kavas täiskasvanute maailmameistrivõistlused Lõuna- Kasahs tanis, Hiina piiri lähedal. Täname toetajaid ja sponsoreid, kes tegid need võistlusreisid võimalikuks. Suur tänu: AS Värska Vesi, Värska vald, OK Peko ning kindlasti täname oma vanemaid.