Üritus algas kell 12. Kalmetu koolist olid kohal raamatu illustraator Anneli Valgre, ürituse korraldaja Ene Toomsalu, 3. klassi õpilane Marta Siirus, 7. klassist Kunnar Bergmann, Kristin Põder ja Karmen Kaljula. Veel pidi tulema Mari Kallaste, aga ta jäi kahjuks haigeks. 6. klassist olid Ragne Reial ja Monica Aasa - need olid  õpilased, kes lugesid luulekogust ette luuletusi.

Üritus algas Ene Toomsalu sissejuhatusega. Siis tuli esinema Ene Toomsalu tütar Liisi, kes esines viiulil ühe väga ilusa looga. Peale seda lugu läksid ette lugema Kristin, Karmen ja Kunnar eelmisel aastal kirjutatud luuletusi. Liisi Toomsalu esines veel ühe looga ja siis läksid luuletusi lugema Monica, Ragne ja õpetaja Ene, kes luges luuletusi haigeks jäänud Mari eest.

Peale luuletusi tuli meile esinema kirjanik Kristiina Ehin, kes rääkis oma elust ja luges meile üht väga ilusat luuletust, mis lohutas väga. See luuletus rääkis ühest loomast - kaelkirjakust - ja see luuletus oli niivõrd ilus, et seda jäigi niiviisi kuulama.

Kirjanik ise rääkis niivõrd pehmelt ja vaikselt. Ta näitas meile ka oma luulekogusid ja luges sealt mõne luuletuse ette. Pärast seda oli väike puhkepaus ja laud, kust sai võtta morssi ja saiakesi, õpetajatele oli tee ja kohv.

Luuletaja Kristiina Ehin. Foto: Anneli Valgre

Luuletaja Kristiina Ehin. Foto: Anneli Valgre

Luuletus tahab aega

Siis hakati luuletusi kirjutama. See kestis kuskil tund aega, sest luuletuse kirjutamiseks on vaja aega. Saali seintel olid väga ilusad maalid, mida sai vaadata ja samal ajal luuletust mõelda.

Üritus lõppes kella kahe ajal ja kõik said kenasti koju, kuigi oli tohutult tuisune ilm.

See oli 15. maakondlik luulepäev, mida korraldas õpetaja Ene Toomsalu. Kalmetu luulepäevaks nimetatakse seda sellepärast, et alguse sai see üritus Kalmetu koolist. Me anname noortele teada, et meie koolis õppis kuulus kirjanik Viivi Luik. Luuleraamatuid pealkirjaga «Kalmetu luulepäev» on välja antud õpetaja Ene poolt juba 13 aastat, nende kogudega õpetab ta meid tunnis luulet kirjutama.

Sina

Oled päike mu igas üksikus päevas...
Oled peegel mu igas ilusas päevas...
Oled valgus mu igas pimedas päevas...
Oled lill mu igas igavas päevas...
Oled mõte mu igas mõtlematus päevas...
Oled naeratus mu igas kurvas päevas...
Oled õnn mu igas õnnetus päevas...
Oled kallistus mu igas masendavas päevas...
Oled lahendus mu igas sassis päevas...
 

...Üks südamekujuline tükike mu elus, ilma milleta ma ei elaks...

Sigrid Jakobson,
Kalmetu Põhikool 7. klass 

Purunenud unelm

Röövisid mu südame
ja mürgitasid hinge.
Võtsid valguse
ja koos sellega värvid.
Tõid esile pisarad,
mis voolamist ei lõpeta.
Saastasid mu õhku
ja koos sellega muutsid mind
kui elavaks surnuks.
Sa olid mul kõik,
millest hoolisin.

Kristiina Vender,
Kalmetu Põhikool 9. klass

  Vangla

Mustad on leegid,
nii kurvad pisarad.
Karmid on reeglid,
see on vangla.
 

Mälestused on halvad,
selles oled ise süüdi.
Mäletad, et sõbrad halvad
nüüdseks sind kinni püüti.

Kunnar Bergmann,
Kalmetu Põhikool 6. klass