Euroopa Sotsiaalfondi poolt toetatud kompleksteenuse raames tutvusid mitmed Sauga valla noored politseiniku ameti võlude ja raskustega, heitsid pilgu jaoskonna erinevatesse ruumidesse ning kogesid lühiajalist viibimist Pärnu kainestusmajas. Kainestusmaja kambrite olukord ja sealne õhkkond tekitas küll põnevust, samas aga suurt hämmingut, kuidas ja millistes tingimustes üks kinnipeetav oma karistust veetma peab. Nii mõnigi noor teatas kindlameelselt, et tema sinna sattuda ei soovi. Olenemata kainestusmajas levivast haisust oli tööl olev ametnik igati rõõmsameelne ja sõbralik ning jutustas kentsakaid lugusid toimunud intsidentidest, mis ühteaegu ajasid naerma ja panid imestusest silmi pööritama.

Pool tundi enne päästekomando külastust helistati staabist ja hoiatati, et väljakutse tõttu võib külastus edasi lükkuda. Õnneks ma seda kõnet ei kuulnud, seega sõitsime suures ootusärevuses seltskonnaga rõõmsalt komandosse. Lahke ja sõbralik vastuvõtja juhatas sisse teoreetilise osa, selgitas tulekahjude tekkimise levinumaid põhjuseid ja andis näpunäiteid, kuidas tulekahju kustutada. Esitatud küsimustele vastanud noored said õpetlikke materjale ja mälestuseks võtmehoidja. Külastuse parima osa moodustas aga päästeautode ja varustusega tutvumine. Vaata ja imesta, milliseid vahendeid peab üks tuletõrjuja kasutama või kui palju vett mahub ühte päästeauto paaki ning kui kiiresti tuleb riietuda ja väljasõiduks valmis olla! Vaadates keerulisi atribuute ja kuulates päästetöötaja jutte ohtlikest ja harva juhtuvatest naljakatest seikadest, hakkad aina enam hindama päästeametniku tööd ja vajalikkust.

Noortekeskuse taga asub mõni aasta tagasi avatud Volvo keskus, kus putitatakse ja seatakse valmis suuri Volvo veokeid. Seltskond poisse, noorsootöötajad järel vantsimas, käisime uudistamas, mida seal tehakse. Jutt jutuks, aga kui vaatevälja ilmusid tutt-uued rekkad, üks ilusam ja võimsam kui teine, võinuks me rahumeeli poisid keskusesse jätta ja omi tegusid tegema minna. Vaatamata sellele, et autod paigal seisid, sõitsid poisid oma fantaasiamaailmas põnevaid riike läbi ja pikki teekondi maha. Usin mehhaanik esitles rekka käigukasti, mille peale noored naerma purtsatasid, ja mis salata, ka meie. Ometigi ei näe ju ükski käigukast nõnda suur välja, aga oh üllatust, automehaanika maailm on keeruline, avar ja väga põnev. Pärast sisukat ja huvitavat tundi Volvo keskuses saime suure veenmisega poisid autorooli tagant välja, tänasime kena vastuvõtu eest ja üllatuseks sai iga noor Volvo logoga meenekoti.

Tänu Euroopa Sotsiaalfondile, Pärnu politseijaoskonna, kainestusmaja, päästekomando ja Volvo keskuse lahketele meeskondadele oli kevadine koolivaheaeg huvitav ja mitmekülgne. Suur aitäh ka osalenud noortele!