Lille hind sõltub ostjast

“Kuu lõpp ju!” ütleb lillekasvataja Valve Raudsepp selle ammu pähe kulunud lause, mille kehtivusaeg ei näigi lõppevat. Eriti maal ja väikelinnades.

Proua Valve uudiskaup on varajase kapsa taimed, mille tükist küsib ta 20 eurosenti, põhikaup aga võõrasemad, mida tal leidub seitse sorti, tükihind 70 senti. Ta müüb ka aedkannikesi, 65 senti taim, ja mitut liiki amplililli.

Kapsataimede kastike tühjeneb üsna kiiresti, minekut on ka võõrasemadel. Neid viiakse surnuaeda.

“Neli õit!” palub üks leskproua. “Viin mehe hauale, tema surmast saab täpselt pool aastat.” Proual on pisarad silmis – see oli väga ülekohtune surm.

Kõrval pakub proua Aino Helmest hüatsinte, nartsisse ja tulpe. Hüatsindiõis maksab 30 ja tulp 50 senti, nartsissi hind oleneb müüja sõnul ostjast.

“Üks papi küsis kakskümmend tükki surnuaeda viimiseks, võtsin viis senti õiest ja inimene oli väga rõõmus,” seletab Aino. Tal olnud suur lilleaed, kuni ühel hommikul laskusid aiamaale hakid. “Kõik lilled katkusid üles!” kaebab proua.

Pool kilo räimi kassile

Toivo Kauri müügiboksis leidub Imavere värsket kurki hinnaga 2.30 kilogramm. Kartul maksab 30 ja porgand 50 senti, Hollandi seemnesibul 2.40 ja 1.20 eurot kilogramm. Küsitakse Eesti seemnesibulat, aga see olevat otsas.

Põdrala valla proua, kes kaubikust oma talu toodangut, lisaks maasinki (5 eurot/kg) ja suitsuvorsti (3.30) müüb, manitseb jumala nimel, et tema enda, talu ega küla nimegi lehes ei mainitaks.

“Kas teate, kui palju maakohtades vargil käiakse?“ küsib ta tõsiselt. “Kas teate, et pikanäpumehed uurivad ajalehest – eriti kuulutustest – üksikasjalikult järele, kust midagi võtta on, ja teevad majapidamises puhta töö? ”

“Kuu lõpp!” täheldab eakam tõrvalanna turu lähedal asuvas kioskis, kus müüja pakub ilusaid selgesilmseid räimi kilohinnaga 1.50 eurot. Võrtsjärvest püütud ahvenad maksavad 2 eurot 90 senti kilogramm, roogitud lutsud 3.90.

Proua võtab võtab pool kilo räimi. Väidetavalt kassile.