Maksud laekuvad, riigipoolne toetus väheneb ja majandamine muutub üha pingelisemaks kasvavate hindade ja maksu maksva elanikkonna vähenemise tõttu. Kes on Soome läinud, kes jääb pensile, kel pole lihtsalt tööd. Riik on aga tihtilugu näoga linna poole ja pepuga siiapoole. Tuleb siis üritada kas või pepule rääkida, et ka maal on elu ja inimesed, ootused ja lootused.

Mida siis võiks öelda suures plaanis, iseloomustamaks eelarvet 2012? Eks ikka suurenevat hariduskulude osakaalu ja suuremat toetusrahade vajadust. Lisaks sellele on tänavugi hangitud hulgaliselt viimaseid soodsaid eurorahasid, kus valla omaosalus on 10-15% kogumaksumusest.

Ehk siis niimoodi maksumaksjat säästev. Kuna saadud on mitmete suurte objektide rahad, on ka nende omaosa kogusumma ikkagi suhteliselt suur ja tuntav. Samas on need asjad vallaeluks eluliselt vajalikud ja teha vaja.

Omaosaluste raha hangime laenuna, et mitte panna muud elu seisma. Valla laenukoormus on ca 30% eelarve aktiivse osa mahust, ehk siis kaks korda vähem, kui seadusega on lubatud laenata. Niisiis - suurt koormust eelarvetele juurde ei tule ja suuri probleeme ses osas ei ole.

Ehitamisele lähevad: Keeni ja Sangaste veepuhastid (loodetavasti juulis), Keeni kooli ventilatsiooni II osa (suvel), Keeni-Sangaste kergliiklustee (suve II pooles), Keeni uus hakkekütte katlablokk ja soojatorustiku renoveerimise lõpetamine (suvi-sügis).

Saadud on ka rahastus 2 aastat vältavale projektile INNOVEst, kus on võimalus saada head, kõrgel tasemel väljaõpet ja koolitust piirkonna töötutel noortel ja ka vanematel töötutel, kes vaid soovivad.

Valla igapäevaelu jätkub tavapäraselt, teid hööveldatakse ja remonditakse, lumi saab tõrjutud ning tänavad valgustatud. Murugi ei kasva üle põlve. Toetatakse MTÜsid ja isetegevust ning kultuuri. Kirjutamisel on projekt päikeseenergial sooja vee saamiseks pansionaadis, Keeni Põhikoolis ja lasteaias.

Paraku on ajale jalgu jäänud valla töötajate, lasteaednike ja teiste allasutuste töötajate palgad, mis pole aastaid tõusnud, kuigi hinnad õhinal rallivad. Masuaeg ja muud hädalised mured on siiani kõik vabad vahendid ja veel rohkemgi neelanud. Sel aastal hakkame kavandama uut finantsplaani järgnevateks aastateks ette, millega koostame palgareformi ja kõigi tekkinud võlgnevuste likvideerimise programmi. Kindlasti tähendab see ka kõigi kulude väga tähelepanelikku analüüsi. Aitab ehk seegi, et valla suuremad ja hädavajalikumad objektid saavad renoveeritud ning vaba raha saab suunata inimestesse ja inimestele, mitte enam niipalju betooni. Suurt rikkust ja ilusat elu sellest siiski ei saa, kuigi ehk pisut õiglasema palgapoliitika ja palgajaotuse.

Loss ja pansionaadid on suudetud viia kahjumist omatasuvusele, mis ka omakorda kindlasti avaldab mõju eelarvele. OÜ Sanva on samuti jõudsalt kosumas ja jõudmas isetasuvusele.

Rahvas on meil igati uudishimulik ja teada tahtev. Nii on ehk õige infot anda enne, kui jutud liiga mustrilisteks muutuvad. See jutt, et SA Sangaste loss hakkab nüüd tegelema ka Keeni ja Sangaste kütmisega, ei vasta tõele. Sanva jääb kütma ning osaku üleandmine ühelt vallale kuuluvalt ettevõttelt teisele valla kontrollitavale asutusele oli vajalik raamatupidamislikult vormilise aktina, et juriidiline olukord vastaks rahandusministeeriumi poolt uue finantsjuhtimisseadusega kehtestuvale.

Lihtsamalt öeldes oli tegu omanduse ühest taskust teise liigutamisega nii, et poleks kallist aega röövivate aruannete kirjutamist ja rahade ühte patta lugemist. Tegelikult jääb kõik nii, nagu juba harjutud.

Seoses pansionaatide eduka käivitamisega ja asumisega uuele tööle Valgamaa Omavalitsuste Liidu tegevdirektorina, lõpetab Rein Org MTÜ Sangaste Asundused tegevjuhtimise. Pansionaadi igapäevatööd juhivad Agnes Areng ja Ruth Muttik. Reinu õlule jääb küll veel osa turundustööd, kuid seda vaid väikese tulemustasu eest. Lossi juhatajast tegevjuhina jätkab Rein Org ka edaspidi, et viia lõpuni alustatud remont ja siiani edukad ümberkujundused.

Ootame inimestelt ka mõtteid, milline võiks olla raamatukogude roll ja korraldus infoühiskonna muutuvates oludes. Mida peaks raamatukogus veel saama näha ja teha? Saatke kirju ja e-kirju mulle või helistage, kui ideid pähe tuleb.

Oma ameti pani maha ka väga lugupeetud inimene ning aktiivne kogukonnaliige Sirje Koriskevits. Tema on seltsimaja seni korras hoidnud ja seal perenaisena tegutsenud. Tänan Sirjet isiklikult ja südamest hea tehtud töö eest ning tore inimene olemast! Soovin edulist pensionipõlve ja lähedaste seltskonna nautimist. Minul oli temaga väga tore koos töötada.

Oleme käivitanud valla initsiatiivil ka Keeni ja Sangaste kortermajade energiaauditid ja KREDEXist soodsa laenu ja toetuse taotlemise majade renoveerimiseks. Kokku 7 maja vastasid üleskutsele ning neil sai just nüüd valmis audit, mis on aluseks ehitusraha laenu ja rahalise toetuse taotlusele. Usun, et väga tark tegu on saada laenu madala ja fikseeritud %ga 20ks aastaks, korrastada oma majad ja lõpetada kallis õhukütmine. Maju tuleks remontida nagunii ja enamasti peaks kvaliteetse töö tulemusena kokkuhoid katma tehtava laenu tagasimakse ning perspektiivis andma suure säästu.

Arvestades tõenäolist euro suurenevat inflatsiooni, võib taoline tegu olla isegi topelttark. Loodetavasti jõuame nende majade renoveerimiseni veel suve lõpus ja see on tõenäoliselt ilmne eeskuju ülejäänutele.

Kas taolist soodsat võimalust üldse kunagi veel tuleb CO² rahade arvel, ei tea keegi. Euroilm on etteaimamatu, maailm hoomamatu. Hea kogukond! Kaunist kevadet kõigile ja kõigesse!