Aprilli lõpul Vahastu poes kontrollkäigul olnud tarbijakaitseamet sellise töökorraldusega päri ei olnud ja nõudis kaupluse omanikelt kassaaparaadi ja elektronkaalu soetamist.

Hiljuti oma viieteistkümnendat sünnipäeva pidanud Tuule Ärile käib selline väljaminek müüja Ene Liivari sõnul ilmselgelt üle jõu. Pahatihti on metsade ja rabade vahel asuvas kaupluses ka elektrikatkestused, mistõttu elektrilist kassaaparaati pole võimalik alati kasutadagi. Lähiajal arutatakse poeomanikega läbi, kas tarbijakaitseameti ettekirjutusi on võimalik täita või ootab poodi ees sulgemine.

TÄIENDUS! Tarbijakaitse: Tuule Äri koheldi tõsistest rikkumistest hoolimata leebelt

Tarbijakaitseamet teatas ERR-ile, et viimastel päevadel avaldatud artiklid Raplamaal asuvast väikepoest Tuule Äri sisaldavad väärinfot. Tarbijakaitseamet ei ole poele ettekirjutust teinud ning hoolimata mitmetest tõsistest rikkumistest koheldi poodi leebelt.

Tarbijakaitseameti kommunikatsiooniekspert Siiri Erala selgitas, et tarbijakaitseameti inspektor avastas Tuule Ärist mitmeid tõsiseid rikkumisi. "Esiteks oli kaal viimati taadeldud 1995. aastal. Selle rikkumise puhul ei ole probleem pelgalt taatluskleebises, vaid taatlemata kaalu puhul ei ole tagatud tarbijatele müüdavate kaubakoguste korrektsus."

Teiseks müüdi Erala sõnul poes alkoholi ilma, et seda oleks fikseeritud kassasüsteemis. "See on lubamatu, kuna nii ei ole tagatud Eestis kehtivatest alkoholimüügipiirangutest kinnipidamine. Lisaks ei olnud tagatisrahaga kauplustel hinnateave korrektne ning kaupluse kohta polnud avaldatud kohustuslikke andmeid," ütles ta.

Erala märkis,et tarbijakaitseamet on sarnaste rikkumiste puhul tavaliselt koheselt algatanud väärteomenetluse ning ainuüksi alkoholiseaduse rikkumise eest on võimalik teha trahv summas kuni 2000 eurot. "Tuule Äri kontrollinud inspektor adus siiski, et sellise trahvisumma tasumine ning kaalu ja kassaaparaadi soetamine ei ole kauplejale jõukohane. Seetõttu algatati väärteomenetluse asemel haldusmenetlus ehk kauplejale anti võimalus puudused ilma rahatrahvita kõrvaldada."

"Samuti ei ole kauplusele praegu veel tehtud ettekirjutust, vaid antud võimalus esitada asja kohta omapoolsed selgitused ja puudused vabatahtlikult kõrvaldada," rääkis Erala.