On üsna ebatavaline, et üks noor mees tegeleb küllalt kõr­valises maakohas lillekasvatu­sega. Kuidas juhtus, et Sa just sellise tee valisid?

Minu vanemad on juba ammu­sest ajast tegelenud loomapida­misega, köögivilja- ja lillekasva­tusega ja see viimane n-ö äri on jäänud siia, Mõisa-Aia tallu pü­sima. Aastaid tegeles sellega mu ema ja meie koos elukaaslasega aitasime nõu ja jõuga. Samuti käis abis mu õde.

Mõned aastad tagasi lahkusid mu vanemad Eestist ja läksid Soome. Kahju oli loobuda lille­kasvatusest. Taimede kasvata­mine, laatadel käimine, inimes­tega suhtlemine oli armsaks saanud. Võtsingi asja käsile ja hakkasin ise seda äri ajama. Muidugi käisid vanemad ja õde mind ikka aitamas, kuid otsus­tamine ja majandamine olid minu pere õlul.

Kui palju maad Sul lillekas­vatuse all on?

Mul on üks suur kasvuhoone 9 X 30 m. Sortiment on üsna lai, katsun arvestada sellega, et igaüks meie juurest endale mee­lepärase lille leiaks. Seega on meil saada ammu tuntud sorte, nagu petuunia ja erinevad be­gooniad, uuematest asjadest on meil tukalill, päikest armastav portulak, maiasmokkadele pa­kume ampelmaasikat. Iga aasta katsume ka midagi uut proovi­da, tänavu sai võetud kannad, mille lehestik on praegu väga uhke, ei jõua ära oodatagi, mil­lal esimesed õied end näitama hakkavad.

Kas lillekasvatusega elab ära?

Kui hästi majandada, saab kuidagi ots otsaga kokku.

Millega lillekasvataja talvel tegeleb?

Maal ei saa kunagi töö otsa. Talvel tuleb metsas teha kütte­puid nii elamu kui ka kasvuhoo­ne kütmiseks. Viimastel talvedel on ka ilmataat hoolitsenud selle eest, et igav ei hakkaks, mõni päev tuli lausa kolm korda lund lükata. Samuti tuleb talvel kas­vuhoone pealt lund alla ajada, et ikka kevadel oleks, kus lilli kas­vatada. Ja muidugi on talvel ka võimalus oma naise ja lapsega rohkem aega koos veeta.

Millal ja millega sinu kevad algab ja millal aktiivne tööpe­riood lõpeb?

Minu kevad algab veebruari lõpus, kui hakkan katsetama oma küttesüsteemi ja vaikselt kasvuhoonet kütma. Seejärel umbes kolm-neli nädalat on is­tutusperiood ja siis kütan kas­vuhoonet ja ootan esimesi õisi ja päikest, et ikka taimedel oleks rammu edasi minna. Kuna meie sortimendis on ainult suvelilled ja amplid, siis jaanipäevaks on tavaliselt enamik kaubast turus­tatud. Sügisel võib kasvuhoo­nest ainult naise poolt istutatud kurki, tomatit ja muud köögivil­ja noppida.

Kus ja kuidas Sa oma kaupa turustad?

Müügiperiood algab tavali­selt Tartu kevadlaadaga ja sealt edasi tulevad kõik suuremad ke­vadlaadad: Türi, Keila, Otepää, Luige. Käin ka ümbruskonna turgudel. Kindlasti võtame osa Tarvastu käsitöölaadast nagu igal aastal ja neljapäeviti püüan jõuda Mustla turule

Millised on Sinu tuleviku­plaanid?

Ideid on olnud palju. Mu nai­ne katsetab igasuguse köögivil­ja kasvatamist, eelmisel aastal proovis ta arbuuse kasvatada ja see õnnestus ideaalselt. Viljad maitsesid kordades paremini kui poe omad. Seega otsustasi­me sel aastal veel proovida ning miks mitte hakata tulevikus sü­giseti laatadel kodumaist arbuu­si müüma.

Anna mõni hea nipp, kuidas kodus sama ilusaid lilli ise seemnest kasvatada.

Taim tahab palju valgust, pa­raku aknalaual seda piisavalt ei ole. Samuti on toatemperatuur liiga palav ning taim hakkabki venima.

Et saada ilusat taime, tuleks otsida majapidamises jahedam (nii umbes 15-18 kraadi) koht ning kasutada lisavalgust. Kui taimed ümber pikeerida, tuleks neid seitsme päeva pärast tasa­pisi väetama hakata, sest nagu inimesedki, ei ela ka taimed pal­ja kraaniveega ära.

Milline on Su lemmiklill?

Raske on valida oma lemmi­kut, kuna igal lillel on oma head ja vead. Väga meeldivad mulle ingli pellargoonid, mis vajavad väga palju hoolt, kuid oma õite kauniduse ja rohkusega korva­vad selle vaeva.

Kas Pahuvere on hea koht, kus elada ja äri ajada?

Kuna meie talu teatakse selle järgi, et siin on pikemat aega lil­li kasvatatud, siis käib meil ka kodus täiesti arvestatav äriaja­mine, on lausa püsikliente, kes käivad kolm- neli korda hooaja jooksul ja iga kord räägivad, et rohkem nad ei tule. Kuid tule­vad ikka ja kiidavad, kui hästi ja kaua meie lilled õitsesid. Seega võib öelda, et Pahuvere on hea koht, kus elada ja äri ajada.