Põhjuseks on suurtulemus meie kooli õpilaselt Kadi Õunaselt üleeestilisel ajaloo-olümpiaadil. Nimelt võitis ta üle-eestilise ajaloo-olümpiaadi.

See on väga märgiline saavutus, mitte ainult meie kooli, vaid kõigi Eesti maakoolide jaoks. See tulemus näitab, et hea tahtmise juures pole ka pisikeses maakoolis supertulemuse saavutamine võimatu. Loomulikult näitab see tulemus, et ka maakoolis võib olla (ja on) väga häid õpetajaid. Kadi õpetajaks on meie kooli ajalooõpetaja Ervin Rannik. Võita üle-eestiline aineolümpiaad on ülim tunnustus ka aine õpetajale, kes on otseselt selle tulemuse taga. Ervin Rannik on mitmelgi eelmisel aastal valmistanud ette õpilasi, kes on edukalt esinenud nii Läänemaa, kui Eesti ajaloo- olümpiaadidel. Minule, kui vallavanemale on see oluliseks argumendiks vaidlustes ametnike ja bürokraatidega meie keskkooli säilimise nimel, kelle põhiline argument on olnud, et maakeskkoolidest ei saa kvaliteetset haridust. Mõni võib öelda, et üks pääsuke ei too veel kevadet. Aga nimelt Kadi ei ole üksik pääsuke, sest meie kooli õpilased on näidanud häid õpitulemusi nii matemaatikas, keeltes, spordis ja loodusainetes. Kadi on absoluutne tipp ja kõigil tema kaaslastel ja õppuritel on eeskuju oma kõrvalt võtta, ta on üks meie seast ja kõigil, kes soovivad pingutada, on võimalus tema kõrvale tõusta. Siinkohal tahan tänada ja õnnitleda ka Kadi vanemaid. Õpetajatel on valmisolek ja teadmised meie lapsi edukateks õpetada. Eestimaa haridusreformist rääkides pole veel kahjuks selgust majas. Vald ja kool on muutusteks valmis, et ajaga kaasas käia. Kindel on see, et haridusministeerium on nõus, et Lõuna- Läänemaa Ühisgümnaasium võiks teoks saada, kui uus reform niikaugele jõuab, et uus rahastusskeem kinnitatakse. Seda ettepanekut on toetanud nii LOVL kui ka Lääne Maavalitsus. Kooliteema lõpetuseks veel niipalju, et volikogu kinnitas muudatuse keskkooli põhimääruses, mis lubab meil hakata andma täiskasvanutele keskharidust õhtuses ja kaugeõppe vormis alates 1.septembrist. Juba on ka huvi üles näidatud. Kui kellelgi on soovi või teab inimesi, kes sooviksid mingil põhjusel pooleli jäänud hariduse omandamist jätkata, siis palun andke sellest teada.

Olen eelnevates artiklites puudutanud vallas olevate mõningate hoonete ja rajatiste halba seisukorda. Vihjetest pole suurt tulu tõusnud. Seekord paneme piltidena üles mõned iseloomulikumad. Seda rubriiki hakkame edaspidigi lehes kajastama. Loodame, et tõelised peremehed ei taha lehe kaudu halva peremehe kuulsust omandada. Samas on nii maavalitsus, kui volikogu juhtinud sellele ebanormaalsele olukorrale tähelepanu ja vallavalitsuselt nõutakse konkreetsete meetmete kasutusele võtmist rikkujate vastu. Järgmine samm on kahjuks väärteomenetlus, millest me seni oleme püüdnud hoiduda, kuid tundub, et see viisakus pole mõjunud. Igatahes suur palve omanikele, palun vaadake oma kinnistud selle pilguga üle, et sel suvel saabuv valla aastapäev toimuks ka hästi heakorrastatud vallas.

Saabuv kevad on olnud kapriisne, talv ei ole tahtnud taanduda. Teed saavad siiski kohe-kohe korrastatud. Põhiline tähelepanu on sellel aastal Liivi tee korrastamisel. Olen püüdnud koos volikogu esimees Einar Pärnpuuga teha kõik, et täna, kui seda teelõiku pole riiklikes plaanides, saaksime siiski töödega edasi minna.

Teedest rääkides veel niipalju, et kõik valla teedeomanikud on palutud vallaga sõlmima lepingu, et tagada valla territooriumil vajalik ja mõistlik liiklus. Kui vallaga leping olemas, saab vald osutada tasuta lumetõrjeteenust ja teede hööveldamise teenust, samuti tagab see elementaarse teede remondi nendel teedel. Lääne Maavalitsuse arenduskojas olen püüdnud esindada seisukohta, et kõik olulised vallasisesed teed viiakse mustkatte alla. Tänaseks on see seisukoht fikseeritud Läänemaa arengukavas ja Läänemaa strateegias. See annab lootust tulevikus, kui KOV-ide rahastusmudel riigi tasemel taastatakse, et siis oleks meil ka ise paremad võimalused, kas otse või läbi projektide seda valdkonda käsitleda.

Meie valla taastamisest saab suvel 20 aastat. Korraldustoimkond (esimees Katrin Viks) on juba pikka aega oma tööd teinud ja heameel on tuua teieni mõned märksõnad. Oleme kogukonnas kokku leppinud, et osaleme kõik sellel päeval (23. juuni) pidustusel rahvariietes või rahvuslikke motiive esiletoovates rõivastes. Pidumeeleolu tekib juba varem, sest nädal enne peopäeva toimuvad mitmed näitused ja sündmused külaseltside majades, kultuurimajas, raamatukogudes ja koolis. Peopäev on väga eripärane ja rõõmsalt meeleolukas, kuhu mahub Läänemaa Maapäeva Kaitseliidu paraad, Kaitseliidu relvade näitus, supisöömine, maleva lipu õnnistamine kirikus. Kullamaal saavad maavanemalt võidutuled kõik Läänemaa vallad. Mälestame Kullamaa kihelkonnast langenud kangelasi, kes tõid meile võidu Vabadussõjas, vallavanem ja volikogu esimees korraldavad vastuvõtu meie tublimatele, avatakse Käsitööseltsi maja, kus toimub rahvariiete näitus ja käsitöölaat. Õhtupoole toimub suur kontsert ja meeleolukas jaanituli. Siin on ainult pisku loetelust, mis sünnipäeva nädalal vallas toimub. Palun jälgige meie valla kodulehte, samuti anname infot läbi külaseltside, raamatukogude ja kooli.

Soovin vallarahvale päikselist kevadet.