Ühel hetkel lähenes mootorsaega ametis olnud allakirjutanule kiriku kõrvaltalu perepoeg Kaido Kruusimägi ja sõnas: „Kuule, ma vaatan, et te siin ikka askeldate. Kas paneks kirikuaiale väravad ka ette?"

Ja siis avas Kaido saladuse. Kaheteistaastase ja elutervelt uudishimuliku poisikesena oli ta koduümbruses maad sonkides avastanud mingi rauast teraviku. Pisut edasi kaevates taipas poiss, et tegu on kirikuaia väravaga, mis on jäänud aegade jooksul huumusekihi alla. Poiss ei hinga-nud saladusest mitte kellelegi. Nüüd aga tõi ta labida ja varsti oli heast tsaariaegsest rauast kenasti säilinud väravapool välja kaevatud ning turvalisse paika tõstetud.

On põhjust arvata, et tumedatel aegadel võis ka teine pool kuskil läheduses maasse vajuda. Otsingud igatahes jätkuvad.

Rõõmu teeb aga see, et 5nda mai talgupäeval suunas talgujuht Margit Merila Paadrema kiriku ümbruse korrastamistöödele arvukad lisajõud ning valla ühe olulise vaatamisväärsuse ümbrus sai sootuks kenama väljanägemise. Hulk naisi riisus ja põletas ning sorteeris risu. Samal ajal undasid kolm mootorsaagi, et kirikutagune võpsik maha võtta ning hoonet ohustav vana vaher langetada ning ära tükeldada. Preester Isa Enos koos visade daamidega kraamisid kiriku sisemust.

Igatahes oli allakirjutanul meeldiv vastkasitud kirikus järgmisel päeval õigeusku salvitud saada ja Paadrema kogudusega liituda.

Tänu kõigile, kes vaeva nägid!

Hea lugeja, kas oled midagi huvitavat kevadtööde käigus välja kaevanud? Kirjuta oma muljed kommentaaridesse või saada fotod ja pikem lugu aadressile rahvahaal@eestielu.ee