Aegade jooksul on kool kandnud erinevaid nimetusi sõltuvalt klassside arvust. Kord oli siin 3 klassi, kord 4, 6, 7 või 8 klassi.

Koolil on olnud legendaarseid, aastakümneid siin töötanud juhte. Johan Viira tuli Valgutasse õpetajaks 1910. aastal, peagi sai temast juhataja kuni 1953. aastani.

Aksel Tiideberg oli direktor aastatel 1956-1967, tema ajal muudeti kool ühena esimestest kogu vabariigis 8- klassiliseks.

1971. a väikekoolid suleti, Valguta kool nende hulgas. Tervelt 18 aastat valitses siin vaikus, kuni 1989. alustas lasteaed -algkool 3 klassiga ja 20 lapsega ning 6 mudilasega lasteaias. Peagi kasvas kool 6- klassiliseks. 23 aasta jooksul on meie kooli lõpetanud 254 õpilast. Lasteaias liitrühmas on keskmiselt 18 last.

Koolil on tekkinud oma traditsioonid. Pakume lastele palju tunnivälist tegevust, kaasame oma tegemistesse lapsevanemaid ja vanavanemaid, alati on teretulnud endised õpilased. 7 aastat oleme tegutsenud tervist edendavate koolide /lasteaedade võrgustikus. Me väärtustame tervislikke eluviise, head suhtlemisoskust, loodusharidust. Tublimad õppurid saavad hästi hakkama ka maakondlikel konkurssidel. Toimetame oma koolilehte „Meie Juss" (alates 1997), iga 5 aasta järel ilmub almanahh „Üks rohutirts läks rändama", teeme oma laste tekstide ja fotodega koolikalendreid.

Praegu on meil liitklassid, kuid õpilaste väike arv võimaldab pakkuda individuaalset õpet. Meil on kogemustega õpetajad.