Aivo Rosenberg
.

AS Toode alustas tegevust 1991. aastal, olles tänaseks kasvanud väikesest garaažitöökojast üle Eesti 15 maakonnas ning Lätis ja Leedus tegutsevaks katusetootjaks. „Läti ja Leedu turul oleme tegutsenud üle kümne aasta, kuid taolist arengut nagu Eestis ei ole meil seal õnnestunud teha," tunnistab Rosenberg. „Läti ja Leedu ärikultuur ja riiklik poliitika erinevad paljuski meist ning seal on paraku musta majanduse osakaal päris suur. Et ajada seal edukalt puhast äri, peab ootama, millal need riigid hakkavad tähelepanu pöörama maksude laekumisele. Ebaseaduslikku teed meie minna ei kavatse, oleme praeguses olukorras äraootaval seisukohal ja lepime aeglasema kasvuga."

Soome turule on AS Toode oma tooteid eksportinud viis aastat. Eestis valmistatud katuse all on näiteks nii Helsingi Ülikool kui ka Turu keskhaigla. „Hakkasime otsima võimalust püsivamalt avatud ja meiega sarnasema ärikliimaga Soome turul tegutsemiseks. Selge on see, et tänases Soomes ei õnnestuks meil nullist ettevõttega alustada - sealne turg on liiga jagatud. Õige valik tundus turule jõuda läbi toimiva ettevõtte omandamise."

Valdavalt Lõuna-Soomes tegutseva JanLa OY aastakäive on 7,5 miljonit eurot. 2004. aastal loodud ettevõttes töötab kaheksa inimest. JanLa OY on aastatel 2009 ja 2010 pälvinud Soome kõige kiiremini areneva ettevõtte tiitli. Kuigi JanLa OY masinapark on AS-i Toode omast poole pisem, on ettevõtte käive ja efektiivsus väga arvestatavad.

„Ühinemisprotsess peab meil olema lõpuni viidud aasta lõpuks. Soome ettevõte jätkab samas vormis ja sama juhtkonnaga, aga me püüame üksteist täiendada ning leida teineteise tegevustes sünergiat - üks pluss üks ei peaks võrduma mitte kaks, vaid kolm," räägib Aivo Rosenberg. „Kuigi JanLa OY on väiksem kui meie, on meil nende protsessidest, turutunnetusest ja ärimudelitest palju õppida. Meie ärimudel on loodud pigem eraisikule - see on meie turueripärast tingitud. Soomes firma põhikliendid on aga pigem suured ehitusfirmad. Seal turul tahaksime jõuda lähemalt eraisikutele, siin aga teha suuremaid tehinguid."

Lisaks Baltikumile ja Soomele on AS Toode eksportinud ka Venemaale. „Viimased paar aastat on seda eksporti olnud vähe, kuid kolm aastat tagasi oli Venemaale müük üle miljoni euro. Paraku on sealsel turul mahud ja riskid suured, kuid marginaalid väikesed. Muidugi hoiame idanaabritel silma peal ning Baltikumi kriisi ajal oli Venemaa meile suurepärane väljapääs - müüsime sinna palju ega kukkunud nii kõvasti, kui oleks võinud juhtuda."

AS-i Toode Saue esinduses töötab 26 inimest. Ettevõte kuulub Saue Ettevõtete Liitu ja lööb meelsasti kaasa kohalikus elus, toetades Saue ettevõtluspäevi, Saue rannajalgpalli meeskonda ning gümnaasiumi ja linnavalitsuse üritusi.