Algne tööde aeg ei sobinud

Ideest teostuseni läks ligikaudu aasta. Projekti taotluse esitas RMK Keskkonnainvesteeringute Keskusele 2010. aasta alguses, mille järel saadi rahastuse otsus ja algasid ettevalmistused riigihangeteks. „Kuna projekti tegevused toimusid looduses, siis sõltus läbiviimise edukus ilmastikust. Kahjuks sattusid projekti tegevused just sellesse talve, kus sadas erakordselt palju lund ning objektile polnud võimalik ligi pääseda. Seega lükkusid tööd 2011. aasta kevadesse," rääkis
Rebane.

Töö tehti ära nii nagu vanasti

Projekti raames rekonstrueeriti Põhja-Kõrvemaa looduskaitsealal Kõnnu Suursoo laudtee 2,5 km lõik, koostati Paukjärve vaatetornile rekonstrueerimisprojekt, mis nägi ette vana torni lammutamist ja uue püstitamist. Nii rassisidki neli meest poolteist kuud järgemööda, tehes tööd käsitsi. Tulemus on vahva ning avanev vaade üliilus.

„Kõnnu Suursoo 2,5 km pikkuse laudtee ehitamine toimus samuti käsitööna, sest rabapinnas on tallamisõrn kooslus ning seetõttu tehnikaga peale minek ei ole lubatud. Ehitustöid teostas Varmotek Grupp OÜ.

Paukjärve vaatetorni rekonstrueerimisprojekti koostas Märja OÜ. Torni ehitas valmis Supra Ehitus OÜ. Vaatetorn valmistati kuusepalgist, kõrguseks sai 12,7 m (vaateplatvorm 8,5 meetri peal)," rääkis Marge Rebane.
Foto: RMK

Külastajate arv on paras

Kui reeglina on üheks  turismiobjekt korda tegemise eesmärgiks külastajate arvu suurendamine, siis Põhja-Kõrvemaa looduskaitseala külastuskoormus on Rebase sõnul jõudnud optimaalsele tasemele. See tähendab, et edasine kasv hakkaks ohustama nii kaitseala väärtusi kui ka häirima külastajaid endid. Seega oli projekti eesmärgiks pakkuda paremat teenindust ja suunata külastajad selleks ettevalmistatud kohtadesse.

„Põhja-Kõrvemaa meeliköitev ja vaheldusrikas maastik pakub aastaringseid puhkevõimalusi. Rohked pinnavormid ja vahelduv reljeef on soodsad jalutuskäikudeks ja jalgsimatkadeks. Paljud siinsed järved on sobivad supluseks," kutsus Rebane paigaga tutvuma.

Neile, kes vaid Paukjärve tahavad kaeda, tuleb arvestada sellega, et autoga järve äärde ei pääse, see tuleb jätta paari kilomeetri kaugusele Soodla jõe äärde parklasse.

Paukjärve näeb ka Leida Laiuse 1979. aastal valminud filmis "Kõrboja peremees" Kaie Mihkelsoni ja Lembit Petersoniga peaosas. Film põhineb Tammsaare samanimelisel Põhja-Kõrvemaa elu-olu kirjeldaval romaanil.

Projekti nimetus: Põhja-Kõrvemaa LKA külastust suunava infrastruktuuri rekonstrueerimine

Projekti maksumus:  66 877,15 eurot