28. jaanuaril 1921 aastal registreeriti Port- Kunda Rahvaraamatukogu Seltsi põhjuskiri, mille allkirjastasid Leonhard Linde-Lindre, Karl Muru, Johannes Valter ja Voldemar Raik.

Seltsi ülesandeks oli "tõsta üleüldist haridust oma piirkonnas ja laotada laiali teadmisi." Peale raamatute laenutamise korraldati näitemängu- ja piduõhtuid, mitmesuguseid kursusi ja nii edasi. Selts tegutses Saunasilla juures vabrikule kuuluvas hoones, mille eest vabrik üüri ei nõudnud. Seal peeti seltsi koosolekud, toimusid piduõhtud, milleks lavastati ka näitemängusid, seal näidati ka kinofilme. Ekraan tõmmati kinoseansi ajaks saali ning püüne vahele. Hiljem töötas selles majas Kunda esimene statsionaarne kino. 1935. aastal tehti seltsi põhikirja muudatusi. Seltsil oli oma pitsat ja lipp, seltsi raamatukogusse kuuluvad raamatud asusid lukustatud kapis.

1924. aastal tegi alevivalitsus Port-Kunda Rahvaraamatukogu Seltsile ettepaneku asutada Kunda alevis avalik raamatukogu, mida toetaks alevivalitsus. Selts keeldus, sest kartis jääda ilma vabriku toetusest.

1926. aastal loodi Viru maakonna Kunda Alevivalitsuse poolt Kunda Alevi Avalik Raamatukogu. See asus algul alevivalitsuse ruumides ja selle juhatajaks sai alevivalitsuse sekretär Georg Puust. Raamatukogu oli avatud üks kord nädalas 4 tundi. Koju sai korraga laenutada kaks raamatut, hiljemalt kahe nädala pärast tuli need tagastada. Raamatu laenutamine maksis 1 sendi, selle raha eest osteti uusi raamatuid.

Seltsi juures lavastati ka näitemängusid (fotol “Mikumärdi” etendus)

Seltsi juures lavastati ka näitemängusid (fotol “Mikumärdi” etendus)

1927/28 aastal kasvas raamatute arv 529le, juurde saadi 361 raamatut. Kogu raamatukogu mahtus ühte lukustatavasse kappi.

Oma raamatukogu-kapp oli ka Kunda Noorsoo Kasvatamise Seltsil, see asus Kunda Rahvamajas piduliste garderoobi kohal olevas toas.

1940 aasta pööre kaotas seltsid, kuulutas osa raamatuid keelatuks, ühendas raamatukogud.

Täpsemad andmed Kunda raamatukogu ajaloo algusest ja hilisematest aastatest leiate Kunda Linnaraamatukogu näituselt.

Seltsi segakoor

Seltsi segakoor

Leili Eiskop, Kunda linnaraamatukogu juhataja
Tiiu Raju, Kunda linnaraamatukogu nõukoja auliige