Nad teevad teadusteatrit: pakuvad võimalusi kogeda noortel inimestel loodusteadusi läbi kaasahaaravate eksperimentide, pikituna ladusa jutuga asjade olemusest. Käsitletavad teemad ulatuvad füüsikast keemiani, bioloogiast robotiteni, maagilistest trikkidest tehnika uusimate saavutusteni. Mõnikord pakutakse teadushuvilistele ka võimalust ise suuri ja salapäraseid eksperimente käivitada ja järgi proovida asju, mida seni nähtud vaid filmides.

Meile saabusid kaks noort teadushuvilist Andreas ja Paap. Esialgu nad tutvustasid meile erinevate ainete omadusi. Mida teevad gaasid häälepaeltele, mis on kuiv jää, kuidas seebimullid jäävad õhku seisma, kuidas banaaniga naela puu sisse lüüa ja kuidas purustada kumm käeliigutusega pisikesteks tükkideks. Siis mindi edasi energia ja elektri teemale, kogesime kui hea elektrijuht on inimkeha ja kuidas energia levib ka läbi õhu.

Näidati ka erinevaid keemilisi reaktsioone. Meie noored olid aktiivsed osalejad katsetel. Väga huvitav oli põlemise teema, kus näidati, mida erinevad metallid põlemisel teevad, samuti seletasid nad meile, et neid samu metalle kasutatakse ka ilutulestikes. Hiljem suundusime õue, kus Andreas ja Paap näitasid meile kui kõva pauku teeb süütamisel õhupall, milles on sees erinevad gaasid. Paugutamine pani majarahva akendest piiluma ja loodame, et me neid väga ei seganud. Veel näitasid nad meile, mis juhtub siis, kui süttinud praepanni kustutada veega. Nad kuumutasid õli katseklaasis ja pistsid selle seejärel veeämbrisse, järgnes vulkaanipurske taoline purse ja palju suitsu. See päev oli väga tore ja teadmisterohke. Noortele väga meeldis ja täname Teadusbussi, kes otsustas tulla meid külastama. Rohkem infot teadusbussi ja külastamisvõimaluste kohta saate kodulehelt www.teadusbuss.ee