Tutvustati valla elu-olu ning viimaste aastate olulisemaid arenguid ning aktuaalsemaid probleeme.

Lähtuvalt õppeainest oli peateemaks valla arengukava ja selle koostamine. Arendus- ja sotsiaalnõunik tutvustasid eraldi ka külade arengukavasid ja terviseprofiili.

Õppekäigul osalenud magistrandid olid eelnevalt jaotatud gruppideks, kes uurisid oma koduvalla probleemvaldkondi, lähtudes arengukavast.

Igal grupil oli võimalus põgusalt tutvustada uuritavat valdkonda ja esitada küsimusi vallaametnikele. Vallavalitsusega samas hoones on tegevad erinevad asutused: perearst, hambaarst, postkontor koos pangaga, huvialaringid ja noorte päevakeskus, millede olemasolu ja tegutsemist samas hoones pidasid üliõpilased väga positiivseks. Õppekäigu raames külastati esmalt värskelt renoveeritud hooldekodu.

Hooldekodu personalile on tähtis iga sealse elaniku käekäik. Positiivne on see, et Valgjärve hooldekodu uksed on avatud ka neile, kes soovivad seal veeta ainult nädala või kaks - igas vallas sellist paindlikku võimalust ei ole. Hooldekodul on samas ka mõned nõrgad kohad - puuduvad vajalikud kaldteed, et ratastooliga liikuda ning samuti oleks hooldatavatele tarvis spetsiaalset mööblit. Kuigi väljastpoolt näeb asutus uus ja moodne välja, siis siseruumid vajaksid värskemat jumet.

Kõigele vaatamata on sealsetel asukatel hea ja rahulik elada. Vallal on ideetasandil küpsemas plaan rajada vallavalitsusest üle tee asuvale maaalale ka park, kus hooldekodu elanikud, vallaelanikud kui ka valda külastavad turistid saaksid rohelust nautida.

Pärast vallavalitsuse ja hooldekoduga tutvumist suunduti vallavanema juhtimisel edasi Pikajärvele, kus tutvuti renoveeritava ja tegutseva CanterVilla lossiga ja kinnitati keha ehtsa mõisapraega. Ilusate kuplite vahel ja järve kaldal asuv vana mõis koos loodava mängumaaga on kindlasti üks Valgjärve valla turismi tõmbenumbreid.

Valgjärve vallas on hetkel üsna mitmeid kaardistamata vaatamisväärsusi.

Ühe tudengite töörühma ülesandeks oli Valgjärve valla erinevate vaatamisväärsuste ja huviobjektide kaardistamine. Töö eesmärgiks on pakkuda informatsiooni ning suurendada inimeste huvi antud piirkonna vastu. Töö lõpptulemusena peaks valmima interaktiivne turismikaart, mis on saadaval valla koduleheküljel. Turismiobjektidele on lisatud asjakohane informatsioon legendide, müütide, hetkeseisu ja ligipääsu näol. Kuna antud töö nõuab ka edasist arendamist, siis loodavad tudengid selle jätkumist ja täiendamist ka valla kogukonna poolt.

Kena päev lõpetati üheskoos vanal jalgratta trekirajal Kiirusmäel, kus vallavanem võttis ringkäigu kokku ning tänas üliõpilasi asjakohaste mõtete ja mõnusa päeva eest. Tudengid said avaldada arvamust, mida selle atraktiivse kohaga tulevikuski ette võtta. Lõpetuseks andis vallavanem mõista, et särasilmsed noored on oodatud valda ka edaspidi.

Täname meeldiva ja kasuliku päeva eest!