Vallal on suur potentsiaal kujuneda Peipsi-äärse piirkonna eripära tõttu Eestis üheks tuntumaks turismi sihtkohaks. Siin saab arendada mitmekesiseid turismiliike ja välja töötada erinevatele sihtgruppidele suunatud turismipakette kultuuri, kalastuse, looduse, aktiivse puhkuse ja konverentsiturismi alal. Alatskivi saab olla nn Peipsi-äärse puhkuse keskseks lähtepunktiks, kuna vallas asub piirkonna atraktiivseim ja külastatavaim objekt - Alatskivi loss. Piirkond, kuhu tullakse, on mitmekesine ja turismiga tegelejate koostöös saab pakkuda terviklikku turismielamust.

Oluline on koostöö naabervaldadega turismivaldkonna arendamisel.

Alatskivi lossi arendamine on loonud eeldused kogu piirkonna turismiettevõtluse hüppeliseks arenguks. Kui senini on valla peatähelepanu olnud mõisa peahoone ehk Alatskivi lossi arendamisel turismikeskuseks, siis lähiaastatel on prioriteetne välja arendada kogu mõisakompleks koostöös era- ja kolmanda sektoriga. Lossi kõrvalhoonetesse on võimalik rajada spa-hotell koos väikese ujula ja saunadega, hobusetall, lossi keldrisse mõisateenijate vahakujude muuseum, keraamikaja käsitöötoad. Lisaväärtust annavad mõisapargi iluaiad, korrastatud alleed, järve äärde avalik atraktiivne ranna rajamine koos promenaadiga.

Matkaradade korrastamine RMK-ga koostöös ja loodushariduse andmine MTÜ Alatskivi Looduskeskuse arendamisel, loovad eeldused loodusturismi paremaks käivitumiseks. Alatskivi sobib suurepäraselt suurte festivalide ja sündmuste korraldamiseks.

Senini on vähe rakendatud Peipsi järve võimalusi aktiivettetellimiseks rannapuhkuseks. Vajadus on veesõidukite, sh purjekate rakendamisega seotud tegevusi toetada ja aidata arendamist planeerida.

Oluline on turismisektoris valitseva sesoonsuse vähendamine läbi uute teenuste väljaarendamise ja sündmuste loomise toetamise, et püsiks aastaringne huvi piirkonna vastu.

Strateegiad ja tegevused

• Töötame välja hästitoimiva turismi sihtkoha kontseptsiooni ja rakendame selle. Teeme koostöös turismiettevõtjate ja kolmanda sektoriga piirkonnale ühisturundust, sh viidad, koduleht, infovoldikud jne. Avame infopunkti valda läbiva põhimaantee äärde, kust saadakse infot kogu piirkonna turismi kohta. Võtame tööle infopunkti töötaja.

• Kasutame aktiivselt Sibulatee märgise tuntust oma valla turismi arendamisel. Oleme MTÜle Sibulatee heaks koostööpartneriks.

• Arendame kogu mõisakompleksi terviklikult välja kaasates era- ja kolmanda sektori.

• Tutvustame ja eksponeerime Liivi Muuseumis eripärast kodavere kultuuri. Soodustame kala- ja jahiturismi arengut.

• Loome tingimused seiklusparkide rajamiseks Peipsi äärde ja teiste järvede piirkonda. Toetame Alatskivi Looduskeskuse tegevust loodusturismi atraktiivse pakkujana.

• Aitame korraldada aastas 2-3 turistidele suunatud suurüritust.

• Loome eeldused Nina külas paatide randumiskoha rajamiseks ja veeturismiteenuste pakkumiseks.

• Soodustame erinevat tüüpi majutuskohtade teket.

• Teeme koostööd erasektoriga kohaliku ravimuda ja mineraalvee kasutussevõtmiseks.

(Järgneb)