Küllakutse esitas meile vallavanem Matti Raatikainen, kes viibis koos meiega ka kõik päevad, mil meie Leppävirtas viibisime.

Programm oli koostatud kõikidel päevadel niivõrd tihe, et igavust tunda ega ka omi mõtteid mõelda ei olnud pea võimalik. Programmi koostas sekretär Seija Heiskanen, keda kõige eest seal olles ka tänasime.

Esimesel õhtu oli meile korraldatud pidulik õhtusöök volikogu esimehe Aku Tuomaineni, vallavalitsuse liikmete ning koos Saksa linna Schwerte delegatsiooniga, kus muuhulgas sai räägitud ka võimalikest koostööväljavaadetest kolme partneri: Leppävirtta, Orissaare ja Schwerte vahel.

Järgmisel hommikul vara ootas ees kohaliku koduloomuuseumi külastus ning puu istutamine kirikuesisel väljakul. Koos vallavanem Matti Raatikaineni ja Schwerte linnapea Heinrich Böckelühriga istutasime väljakule hobukastani, mille juurde jäi sündmust meenutama ka mälestustahvel kolme esindaja nimega.

Edasi kulges päev ATV safariga ja kõigil delegatsiooni liikmetel oli võimalus kätt harjutada ATV roolis, milledega läbiti mitmeid tunde kestev põnevusmatk. Päeva lõpetas Leppävirta päevade avatseremoonia.

Laupäeva hommik algas maailmameistrivõistlustega saapaheitevõistluses, mis teadupärast on Soome rahvusspordiala. Väljakutse nii minule kui ka Schwerte linnapeale esitas vallavanem Matti Raatikainen. Võistlesime meeskondlikus arvestuses, kuhu kuulusid peale minu veel Martin Käärid ja Anu Viljaste. Iseenesele üllatuseks osutusid meie visked ja keskendumisvõime niivõrd heaks, et meid krooniti kohapeal valitsevateks maailmameistriteks saapa heitmises. Peale aktiivset sporditegevust osalesime valla päevade raames Blues-picnic kontserdil, kus meie üllatuseks mängis blues muusikat ka Eesti juurtega bluesi muusik Andres Roost.

Peale kontserti korraldati meile paaritunnine laevareis mööda maalilisi järvi ja kulminatsiooniks oli kõigil delegatsiooni liikmetel võimalus lõõgastuda ehtsas suitsusaunas.

Pühapäeva hommik algas piduliku jumalateenistusega kohalikus kirikus ning päeva teiseks tähtsündmuseks oli pidulik aktus, mis oli pühendatud kohaliku koduloo-muuseumi 50. aastapäevale. Tööseisukohast oli see ka üks raskemaid ja meeldejäävamaid ettevõtmisi, kus otsustasin

pidada ka oma elu esimese soomekeelse kõne tervituseks Orissaare valla poolt. Peale kõnet, kingituste jagamise ajaks, kutsusin siiski oma kõrvale ka Malle Ige, kes siis abistas tõlkimisega kingituste üleandmisel.

Ja oligi käes aeg siirduda viimasele pidulikule õhtusöögile Villa Hackmannis, et veelkord rääkida võimalikest koostöösuundadest ning kus oli ka enam aega tänamiseks hästi organiseeritud päevade eest. Tagasiteed koju alustasime juba varajastel hommikutundidel esmaspäeva hommikul.

Tänan südamest kõiki delegatsiooni liikmeid, kes andsid endast sellel reisil maksimumi. Need olid inimesed, kes suudavad jätta oma emotsioonid ka siis, kui miski tundub mitte nii väga hästi ja keskenduda säravaks ja viisakaks valla visiitkaardiks oma koduvalla nimel. Ja loomulikult kuuluvad minu tänusõnad ka Schwerte linna delegatsioonile ning kohalikele võõrustajatele Leppävirtta vallast, kelle visiiti meie valda ka alati rõõmuga ootame.