Meremuuseumi teadur Vello Mäss, kes 1985. aastal oli vraki avastanud ekspeditsiooni liige, jagas meile laeva kohta teavet, rääkides sedagi, milliseid töid vraki juures edaspidi tehakse.

Noorgiidide Merily Porovarti, Keitlin Nooda, Taavi Paju, Taavi Teeveti ning juhendajate Reet Saulini ja Ene Köötsi ülesandeks oli saadud teadmisi hiljem huvilistele edasi anda. Kuna külastajaid oli väga palju, saime võimaluse töötada vabatahtlikena ka teiste eksponaatide juures selgitusi jagades.

Kevadine koolitusprogramm jätkus 6. ja 7. juunil noorgiidide koolituspäevadega, mille eesmärgiks oli kodukoha ajaloo ja kultuuriloo tundmaõppimise kaudu äratada huvi turismisektori elukutsete vastu. Omandatud kutsealaste oskuste lihvimiseks viis juba kogenud noorgiid Taavi Teevet 11. juunil läbi näidisekskursiooni Maasi maalinnal ja Eliisabeth Kallas vestlusringi turismiinfopunktis. Praktilise tööna saavad noored võimaluse juhendada suvel Maasilinna külastavaid turiste. Noorgiidi tööülesannete hulka kuulub samuti hommikune ringkäik maalinnal, et vajadusel korrastada turismiobjekt. Noorgiidid saavad samuti hea praktika töötades Orissaares asuvas turismiinfopunktis, mis tegutseb ettevõtja Maria Kaljuste ja Orissaare vallavalitsuse toel.

Noorgiidide koolitusprojekt on heaks jätkuks turismiettevõtjate koostööle nii Orissaare vallas kui Ida-Saaremaal. Juba praegu on noorgiidid saanud huvitavaid pakkumisi kohalikelt turismiettevõtjatelt. Analüüsides eelmist turismihooaega ja juba sellel kevadel Orissaarest

läbisõitnud jalgrattaturistide poolt esitatud küsimusi,

näeme vajadust turismimarsruutide koostamiseks, nende märgistamiseks, turismiprospektide väljaandmiseks.

Et saavutada Orissaare valla arengukavas seatud eesmärk - Orissaare valla atraktiivseima vaatamisväärsuse MAASILINNA uuele elule äratamine, peab kindlasti algama ka Maasi maalinna arengukava koostamine, ilma milleta ei saa taotleda raha erinevatest toetusfondidest.

Tegusat suve!