FC Asavere moodustatigi spetsiaalselt rahvaliigas mängimise eesmärgil. Selle loomine tekitas huvi ka varem 2. liigas mänginud kunagistele Flexa Aseri mängijatele.

„Võistkonna registreerimisega oli meil selline seik, et otsisime sõbraga juba pikemat aega turniiri, kus saaksime oma jalgpallimängimise vajadusi rahuldada. Olime juba liitumas rannajalgpalli liigaga, aga see variant kukkus ära. Ühel õhtul leidsime Rahvaliigat tutvustava uudise ning hakkasime msn-is vesteldes asja ajama. Siis tuli oma võistkonnale nimi välja mõtelda. Et meeskonnas mängisid algselt mehed nii Aserist kui Rakverest, siis msn-i ajurünnakul sündis ka nimi - Asavere," rääkis üks meeskonna kokkukutsujatest Kert Räis.

Koosseisus ka kõva kohtunik

Üldiselt on meeskonna koosseis nooremapoolne, sekka, nagu eelnevalt mainitud, kunagisi Aseri ässasid 2. liigast ning ka kaks praegugi kõrgemates liigades mängivat meest.

„Sel aastal on meeskonda lisandunud paar Eesti noortekoondislast, mis on meile kindlasti heaks täienduseks.Lisaks kuuluvad meie meeskonda mehed Jõgevalt, kes nende kahe aasta vältel on ülikooli kõrvalt meid mängudel aitamas käinud. Samuti sel aastal on meie võistkonnaga liitunud FIFA litsentsiga kohtunik, kes äärekohtunikuna ka Euroopa Liiga mänge teenindanud. Lisaks headele mänguoskustele on tema abiga hea tekkinud vaidlust lahendada. Tütarlapsi meie meeskonda kahjuks sattunud ei ole," selgitas Räis.

Komplekteerimismured

2010. aastal sai meeskond alagrupist teisena edasi, kuid juba järgmisel hooajal tekkisid probleemid - raske oli meeskonda kokku saada. Ka sel aastal on samad probleemid jätkunud, eriti teravalt oli see tunda 2-12 kaotatud võõrsilmängul. Huvitav on seegi, et viilijateks on just nooremad mängijad, Räisi sõnul saab ta rohkem loota vanemale põlvkonnale.

Väikese paiga vägev jalgpalliajalugu

Kert Räis toob välja huvitava aja Eesti jalgpalliajaloost. Nimelt oli praegu 2000 elanikuga Aseri vallal väga tugev jalgpallimeeskond 60-ndatel ja 70-ndatel aastatel. Esmalt mängiti Eesti karika finaalis aastal 1964, kus kaotati Kalev Ülemistele.

Aseri asum tekkis omal ajal suuresti tänu telliskivi tehasele, kogu elu käis siis selle ümber. Tehase tollane direktor oli aga suur jalgpallifänn. Ta ei suutnud leppida karikasarjas saadud teise kohaga ning tõi väiksesse Aserisse mängijaid praegu Euroopas suuri mänge pidavast Donetski Šahtarist (Ukraina). 1976. aastal võitiski Aseri SK Eesti karika!

„Seda sama staadionit kasutas Flexa Aseri ja nüüd kasutame seda meie. Kahjuks enam Aseri võistkond liigat ei mängi, kuid meie mängudel oleva publiku arv näitab, et jalgpall on siiani Aseri rahva südametes. Publikut on sellise väikese koha jaoks tõesti rohkelt. Mängu on kõrvalt jälgimas keskmiselt 30-35 inimest," ütles Räis.

Mängijad tutvusid väljakul ja muud naljakad seigad

Kert Räisi sõnul saab nalja enne igat mängu. Võistkonnast on läbi käinud väga erinevate kohtade mängijad: Sillamäe, Narva, Jõgeva, Aseri, Rakvere, Tartu, Kohtla-Järve, Kunda jne.

„Selleks, et lõpuks 11 meest kokku saada, tuleb teha nii mõnigi telefonikõne. Tihti ei ole veel mängu algusekski teada, mitu meest kohale tuleb. Enne mängu ongi olukord, kus tundub, et ei saagi võistkonda kokku. On ka olnud olukordi, kus kohale on tuldud tuttava tuttavate kaudu. Kuid kuna teised mängijad neid ei tea, siis oli olukord, kus väravavaht palli väljalöömise ajal küsis oma vasakpoolkaitsja nime, mille järel tuli see tema juurde, nad tutvustasid üksteist ja surusid kätt. Üldiselt ei midagi imelikku, kuid kõrvalt oli suht naljakas vaadata, pealegi mäng oli juba täies hoos," meenutas Räis.

Jõgeval võõrsil mängides oli Aseverel jälle probleem meeskonna kokkusaamisega, lõputu helistamise tulemusel saadi meeste arv siiski paika. Selgus, et üks mees oli kohale tulnud isegi Moskvast.

Ka ajakiri Jalka on kajastanud Asevere mängu. Kodus võideti viimase minuti väravast, vastane oli väga pettunud ning ei olnud nõus tulemust tunnistama.

„Vastaste eestvedajaks oli tuntud spordiajakirjanik ning Jalkas ilmus võistkonna kaotust igati välja vabandav artikkel, kus oli päris palju asju juurde mõeldud. Meile see ei meeldinud ning tahtsime samas ajakirjas saada vastulauset. Ei uskunud, et see läbi läheb, aga ajakirjas oli meie päralt terve lehekülg ning kõrval oli kohtunik Howard Webb'i foto, kelle ma naljaga soovitasin kohtunikuks vastastele, kuna väidetavalt olime kohtuniku ära ostnud," ütles Räis.

Lähiaja eesmärk Aseverel on alagrupist edasi pääseda, aga 2016. aasta salaeesmärk on tuua Meistrite Liiga (Champions League) mängud Aseri staadionile. Hea, kui eesmärgid kõrged on. Kunagine suur jalgpallikants vajab selliseid entusiaste.