*Novembris lõppes pärimuskultuuriprojekt "Varasalv II" jutuõhtuga Kõmmaste külas, kus juttude eestvõtjaks oli Piret Päär, kelle loodud Muinasjutukool tegutseb juba kakskümmend aastat. Meie jutuõhtul kuulsime oma esivanemate lugusid ja iiri rändajate lugusid. Jutuõhtu alguses ütles Piret, et see on esimene jutuvestmine, kuhu kõik tulevad oma kanneldega, ikka vägev rahvas siin Padise kandis.

*Eelmise aasta algul alustasime tantsutubade läbiviimisega Padise valla erinevates külades. Mis on tantsutuba? Tantsutoas on võimalus tantsida ja õppida tantsima külatantse, mis pärinevad 19.-20. sajandi vahetusest. Tantsida eelnevalt ei pea oskama, sammud näidatakse kohapeal ette. Tantsime eesti tantse ja kindlasti on meie repertuaaris ka naabrite s.t. lätlaste ja leedulaste tantse. Olen käinud neid kogumas Leedu kandlefestivalil ja mujal laagrites üle kogu Eesti. Meie tantsutoa eripäraks on Pakri tantsud, mida on tantsitud enne II maailmasõda saartel. Ainult meie tantsutoas on võimalik tantsida Pakri tantse ja seda suuresti tänu Kristina Lahele, kes akordionil neid lugusid mängida mõistab. Pakri tantsud kuuluvad Harju-Madise kihelkonna tantsude alla, need on meie OMA tantsud. Rõõm on sellest, et saame tantsida teiste tantsude seas ka oma kihelkonna tantse. See on varandus.

*Sel hooajal käisime tantsutuba läbi viimas ka Padiselt kaugemal. Märtsikuus tantsisime Pae küla kohvikus ja aprillis Nõva koolimajas. Jaanuaris olime külalisteks Paide Tantsutoas, kus sai koos pilli mängitud ja tantsitud Paide kogukonnakeskuses. Õhtu täis tantsukeerutamist viis mõttele järgmine ühine tantsutuba läbi viia Padisel ja tantsida hoopis Kreeka tantse. Mõeldud - tehtud. Nii jõudiski pühapäevasel päikesepaistelisel maikuu päeval Olavi Kõrre Pärnust meile, et õpetada Kreeka tantse - sirtaki ja kalamtianost saime tantsida kreeka pilli buzuki saatel. Seekord oli kokku tulnud paarkümmend tantsuhuvilist, peale kohalike veel Keilast, Laulasmaalt, Tallinnast ja Pärnust.

*Märtsikuus oli meil taas külalisi rahvamaja saalis - pärimusmuusik Leanne Barbo ja Kristiina Porila ning pillimees Jaan Sarv õpetasid Lääne-Euroopa tantse - s.h. baski ja katalaani jms. Rahvast jagus tantsupõrandale isegi veel kella kümne ajal õhtul.

Juba sügisest jätkame tantsutubade korraldamist Padise vallas.

Hea valla inimene! Oled sa noor või natuke vanem, tule kogu perega meie tantsutubadesse jalga keerutama!

See on suurepärane võimalus tantsida elava muusika järgi ja pillimängijad on kõik tuttavad, oma valla inimesed.

Aitäh kõikidele kandlemängijatele, kes aina suurema innustusega pillimängu harjutavad ja oma kauni kandlemänguga oma pereliikmeid kui ka tuttavaid/sõpru rõõmustavad.

Täname Padise Vallavalitsust, kelle abil ja toel oleme saanud pillimängu harjutada ja seda ilu kõikidega jagada, samuti teha väljasõite teistesse tantsutubadesse.