Rootsi-reis sai ette võetud jaanuari lõpus tänu tublidele ja toetavatele lapsevanematele. Sihiks võtsime teaduskeskuse "Tom Tits Eksperiment". Et meil eelmisel aastal Soome "Heureka" juba väisatud ning enamusel ka Tartu Ahhaast kogemus olemas, siis oli vahva võrrelda ja uurida. Teaduskeskus rabas oma suuruse ja mitmekülgsusega sedavõrd, et paljud ruumid ning ekspositsioonid jäid avastamatagi. Siin esitleti nii keemia kui füüsika põnevamaid seaduspärasusi just nii, et lapsed ise katsetades neist aimu saaksid. Traditsiooniliste stendide ja näituste kõrvale pakuti aga hoopis kaasaegseid atraktsioone nagu soojuskaamerakino või sõudeergomeetrite ralli simulatsioon. Kes teadusest väsinud, võis katsetada tsentrifugaaljõudu ja hõõrdumispõhimõtteid. Igav? Hoopiski mitte! Seda sai ju proovida mitme korruse jagu liutorust alla kihutades.

Kooliaasta lõpul võtsime seitsmendikega ette hoopis teist laadi käigu: avastasime Tormat ja selle ümbrust. Kogusime pisut teadmisi ja kogemusi nii aja- ja kultuuriloolisest küljest kui ka ettevõtluse ja tööelu vallast. Ilus päikeseline päev algas meil hardamas meeleolus Torma kalmistul, kus õpetaja Anne Schasmin kõneles Adam Jakobsonist ja teistest olulistest inimestest ning sündmustest. Et mitmed noored paraku väga sageli surnuaeda ei satu või pole seal üldse käinud, siis tegime läbi ka kalmule lillede istutamise ja platsi korrastamise. Mõtisklesime surma, matuste ning oma pere matmispaikade üle.

Meie ringkäigu loogilise jätkuna suundusime Torma kirikusse, kus õpetaja Mehis Puppart rääkis kirikust ja usu rollist elus. Arutasime ka, millistel puhkudel kirik inimese elus oluline võiks olla ja kuidas siin käitutakse. Kirikuõpetaja kutsus meid veel pastoraadihoonesse ja tutvustas pühapäevakooli tegemisi. Põnevamaks osaks oli muidugi kiriku tornis käik. Mööda kriuksuvaid redeleid ja hõredana tunduvaid põrandalaudu ülespoole turnimine sai premeeritud kauni vaatega torniaknast, kust "Kevade" Lible ja Arnogi kord välja vaatasid. Ka ei keelatud meil kirikukella kõmistada.

Poistele pakkus huvi tehnika ja tööelu teema. Põllumajandusosaühingu masinaid näitas ja lubas ka katsuda Peeter Keiv. Tüdrukudki kehastusid hetkeks vaprateks traktoristideks ja kombaineriteks. Paljudele noormeestele olid muidugi kõik masinad ja nende margid ammu teada. Folies ja Puitmeistris võtsid meid vastu ning näitasid puidutöötlemise etappe kaks vahvat energilist ettevõtjat Andras Kaasik ja Ilmar Tanilsoo. Aiaposti treimise masina müra aga hirmutas noored kibekähku kõige põhilisemast ruumist välja. Jätkasime Raudukse firmas, kus väikese tutvustustiiru tegi meile Rein Reiman. Metallilehtede väänamine ning ukseks vormimine tundus ühest küljest nagu paberi voltimine, kuid millegipärast tehti seda keeruliste programmide ja masinate abil. Värvi "küpsetamine" metallile oli sootuks uus asi.

Olgu kaugel säraval välismaal või oma kodutanumal, põnevat ja teadmiseväärilist leiab igalt poolt. Vaja on vaid huvitatud kuulajaid ning särasilmseid järeleproovijaid. Tänud kõigile, kes neil avastusretkedel meile abiks ja teadmistejagajaiks olid!