Vallavanema vabanenud ametikohale esitati samal volikogu istungil kandidaadiks Raul Rääsk. Olles käesoleva Tabivere vallavolikogu koosseisu liige ja revisjonikomisjoni esimees on Raul Rääskil laialdane ülevaade kohalikest oludest, pikaaegne omavalitsuses töötamise kogemus ning kohene tööle asumise võimalus. Raul Rääsk valiti volikogu enamushäältega Tabivere vallavanemaks, teisi kandidaate ei esitatud. Samas arutleti avaliku konkursi korras vallavanema valimise võimaluste üle, kuid see ettepanek ei leidnud volikogu enamuse toetust. Konkursi korraldamine olnuks aeganõudev ja seda on teadaolevalt kogu meie valla ajaloo jooksul rakendatud harvadel kordadel. Volikogu esimehe valimised toimusid 18. mai volikogu istungil, volikogu liikmete häälteenamusega osutusin valituks mina.

Teisi kandidaate ei esitatud. Pean oluliseks vallarahva, volikogu ja vallavalitsuse vahelise koostöö ning infovahetuse efektiivset toimimist, sellest sõltub valla edasine areng ja rahva heaolu, mis omakorda on hästi toimiva omavalitsuse tähtsaimaks prioriteediks.

On õige, kui vallas toimuvat korraldab, juhib ja planeerib volikogu ehk rahva esindaja ning vallavalitsuse ülesandeks on volikogu otsuseid võimalikult hästi ja edukalt ellu viia. Ootan kõiki vallaelanikke kaasa rääkima ja arvamust avaldama nii vastuvõtupäevadel, valla kodulehe blogis kui ka Facebooki Tabivere Vallavolikogu nimelisel lehel.

Tõsiseks probleemiks Tabivere vallas on avalike hoonete (koolimajad, lasteaed, sotsiaalkeskus) halb ehituslik olukord, suuremahulist renoveerimist vajavad hoonete tehnosüsteemid, fassaadid ja siseruumid. Renoveerimise otstarbeks ei ole saadud märkimisväärseid rahastusi struktuurfondidest, mille peamiseks põhjuseks on ilmselt asjaolu, et nimetatud hooned ei ole registreeritud ehitusregistris ning puuduvad korrektsed nõuetelevastavad ehitusprojektid.

Uus vallavalitsus on alustanud hoonete registrisse kandmise protsessiga, mille esimeseks faasiks on mõõdistamisprojektide tellimine. Järgmine struktuurfondide rahastamisvoor algab 2014. aastal ja selleks ajaks oleme valmis taotlema toetusrahasid suuremate tööde teostamiseks, kuid seni peame leppima nappide valla eelarveliste vahenditega ja kaasama vajadusel laenuraha.

Valla eelarve murettekitavaks kohaks on Tabivere rahvamaja vabaajakeskuse osa, nimelt on bowling'ust saadav tulu kõigest pool sellest (umbes 3000 eurot aastas), mis kulub töötaja palgaks (koos kõikide maksudega umbes 6000 eurot aastas). Siinkohal ei ole arvestatud ruumi ülalpidamis-, kütte- ja elektrikuludega.

Bowling'ut külastab arvestuslikult keskmiselt paar klienti päevas, ka baari osa aastased kulud ületavad tulusid mitme tuhande euro võrra. Hetkel on antud murekohad volikogus arutlusel, otsused edasise tegevuse suhtes võetakse vastu lähikuudel.

Rahvamaja positiivseks küljeks on madalad kütte- ja kommunaalkulud (kogu hoone kohta umbes 15 000 eurot aastas). Ülemisel korrusel paiknevate saalide ja ringiruumide ülalpidamine on soodne ning on väga hea, et meil on kaasaegsed pinnad kultuurialaste tegevuste korraldamiseks.

Vabaajakeskuses on rahva soosiva suhtumise pälvinud hoone esimesel korrusel paiknev saunakompleks, mida kasutatakse aktiivselt.

Hea uudisena meie vallas on, et Tabivere lasteaed võitis tasuta värviuuenduse Eesti lasteaedadele korraldatud konkursil „Lihtne värvida - lihtne aidata".

Projekti käivitas eelmisel kevadel SIA Caparol Baltica Eesti filiaal. Tänavu oli taotlusi 75, valituks osutus 10 lasteaeda. Sellel suvel saavad uue värvi ja sanitaarremondi lasteaia saal, vana trepikoda, kulunud rühmaruumid, mõned töökabinetid ja õueala katusealused.

Töö on planeeritud põhiliselt juulikuusse, mil lasteaed puhkab. Aidata on lubanud lapsevanemad, hoolekogu liikmed, lasteaia õpetajad ja õpetajate abid, Lionsi klubi liikmed ja erinevate firmade töötajad. Kellel soovi lasteaia uuendamisele nõu või jõug kaasa aidata, võtke palun ühendust lasteaia direktori Aune Sepaga.

Käesoleva suve teises pooles alustatakse Tabivere ranna korrastus- ja laiendamistöödega: suurendatakse liivaala ja parklat, rajatakse grillimiskoht ja paadisild, eemaldatakse võsa ja niidetakse haljasala. Projekti kaasrahastab PRIA, ranna korrastus- ja laiendamistööd lõpetatakse 2013. aasta kevadel. Suvisel ajal on rand meie valla visiitkaardiks külalistele ja suureks väärtuseks kohalikule elanikkonnale. Sel hooajal plaanib ka kohalik ettevõtja rannas jooke ja suupisteid müüma hakata. Ilusat suve!