Kired keevad ja lootused kaovad ning tekivad hetkega. Keegi, kellele mingi peeglike seina peal on öelnud, et ta on ilusaim ilma peal, peab ühtäkki muruse ja porise särgiga koju sõitma. Teisest inetust pardipojast saab ühtäkki ilus luik. Jalgpall on nagu elu ja elu on nagu jalgpall!

Eesti mees ja nainegi tulevad Jaaniks Iirimaalt, Soomest ja mujalt oma päriskoju, laovad musta leiva võid ja kilu täis ning hakkavad lõkkematerjali kokku kandma. Jupijumalad Tallinna ministeeriumitest panevad lühikesed püksid jalga ja T-särgi selga ning tulevad jaaniõhtuks ka maale rahva sekka ennast näitama ja muu Eesti elu vaatama. Õllekannu sisu teeb upsaka ja uhkegi vahel lahkeks ning ühtäkki joriseb päälinnajorss kaelakuti koos ääremaa eestlasega laulu ,,Ma mustlasena...".

Õhk on rahu täis ja õhk on suve täis. Kõrge rohi metsa all on ka lootust ja ootust täis, sest seal hakkab jaaniööl sõnajalg õitsele. Õigel otsijal on õis juba ennegi hinges ja liblikas kõhus, sest otsimine on vahel olulisem ja mõnusamgi, kui leidmine. Võivad ju kadunud prillid otsijal vahel lihtsalt ninal olla.

Saun ja jaan kuuluvad kokku, nagu pistik ja stepsel. Saun puhastab hinge ja ihu, et uuesti elule kasitumana vastu astu. Saun on sotsiaalne ja ihuline lähedus, saun on eestlasele püha puhtuse rituaal. Saunas jagatakse eluasju ja korrutatakse oma tõdesid, saun liidab ja ei lahuta. Saun on ihu ja hinge matemaatiline tehe ja olmeline tehing, kus värske kaseviha lehk lummava odöörina rammestab ja raugeks teeb. Sauna kohta on teada lugu, kus Rooma paavsti poolt usuvendade vagadust kontrollima saadetud lõunamaa munk kirjeldab oma kontrollretke Revalisse. Ta seletab, et need külmal ja karmil maal jumalat teenivad mungad on ikka väga pühad mehed, sest sulgevad end õhtuti madalasse musta ja kuuma ruumi, kus oigavad ja nuhtlevad end vitsakimpudega, tähistamaks Kristuse kannatusi. Juurde joovad mingit kibedat sogast jooki ja söövad musta leiba pisikeste roiskunud kaladega. Ühesõnaga väga vagad ja visad mehed need kauge põhjamaa mehed.

Kallid kogukonnad meil ja meie ümber!
Olgu Jaanipäev teile ihu- ja hinge harmoonilise koostöö starteriks ja elujõu toitjaks! Nuhelgu Jaaniöö lõkked kurja me ümber ja kasvatagu head me sees! Tulgu te pered kokku ja sõbrad te juurde, sest Jaaniaeg on kokkuhoidmiseks ja kokkusaamiseks!

Võtkem see kann õlut ja/või pits peenemat riigiviina Meie Riigi rajajate - oma emade ja isade ning vanavanemate terviseks ning andkem au oma maale ja kodule Lõuna-Eestis! Meil on Me oma rahvas, meil on meie maa ja meil on Jaanipäev!
Rahulolu ja nautimist kõigile ja põued sõnajalaõisi täis!