Uutesse peremajadesse elama asuvad inimesed on seni elanud suurtes amortiseerunud mõisahoonetes, mille elamisväärseks ja nõuetele vastavaks kohandamine ei ole olnud võimalik ega ole ka majanduslik mõistlik. Samuti asuvad mõisahooned küll looduskaunites kohtades, aga nende ümbruses puuduvad töö ja aktiivset eluhoiakut toetavate tegevuste võimalused ning vajalik taristu.

Seetõttu ei pääse mõisades ja teistes kaugetes ning eraldatud paikades asuvate teenusekohtade inimesed tihti ilma spetsiaalset transporti korraldamata liikuma ning meile kõigile enesestmõistetavad tegevused nagu kultuuriürituste, raamatukogu, tervisekeskuse, ametiasutuste, kaupluse, postkontori või ka näiteks perearsti külastamine on neile inimestele raskendatud ja kulukas.

Esialgu on plaanis Tõrvas välja ehitada kuus kümnele inimesele mõeldud peremaja. Järgnevalt rajatakse hoonete vahele tegelusala koos spordiplatside, puhkenurkade, aia-ala ning läbimõeldud haljastusega, mis pakub sealsetele elanikele nii jõukohast hooldustööd kui aktiivseid vaba aja veetmise võimalusi.

60-le eri vanuses täiskasvanud psüühilise erivajadusega inimesele hakatakse Tõrva Kodus pakkuma ööpäevaringset erihooldusteenust. See tähendab, et peremajadest saab erivajadusega inimeste elukoht, kus vajalik toetus, juhendamine ja ka meditsiiniline abi on tagatud ööpäevaringselt.

Tõrva Kodusse tulevad elama siiani üle Eesti laiali asunud Lõuna-Eesti, sealhulgas Valgamaa elanikud ja teised, kes avaldavad soovi elada just Tõrvas, kuna on selle paigaga seotud olnud.

Mida kindlasti peaks rõhutama: peremajadesse elama asuvad inimesed on rahumeelsed ja ei vaja kuidagi erilist kohtlemist võrreldes teiste inimestega ümbritsevas kogukonnas. Nende peremajadel põhinev küla ei ole kinnine territoorium ja seal teenust saavad inimesed liiguvad ringi neile vajalikes ja olulistes kohtades nii iseseisvalt kui vajadusel meie tegevusjuhendajatest saatjatega.

Ka elukorraldus peremajades saab olema tavapärane. Elatakse kümnekesi ühise perena elamus, kus enamikul elanikest on oma tuba, ühisteks ettevõtmisteks on kasutada avar elutuba koos kööginurgaga.

Oma tuba, nagu ikka, pakub aga nii suuremat privaatsust kui võimalust korraldada oma elukeskkonda ning tegevusi elaniku soovidele ja vajadustelevastavalt. Ühes peremajas saab selle elanike ning töötajate vahel tekkida ka vahetum ja personaalsem side, mis mõjutab otseselt sealsete elanike rahulolu ning vaimset tervist.

Tegeletakse nii tavapäraste majapidamistöödega kui erinevate aktiivsete teraapiliste ja töötegevustega, õhtuse aja saab igaüks sisustada vastavalt oma hobidele või muu meelepärase tegevusega.

Seega pakuvad uued peremajad psüühilise erivajadusega inimestele nii nüüdisaegset ja nende vajadusi arvestavat keskkonda kui - mis peamine - kaasavat ning tegusat elukorraldust.

Kindlasti asuvad Tõrva Kodu elanikud aktiivselt kasutama kogukonnas olevaid sportimis-, kultuuri- ja töövõimalusi, aga ka kohaliku perearsti teenust. Samuti osalevad meie elanikud Tõrva linnarahva ühistes ettevõtmistes. Plaanis on rajada võimalusel väike tööja tegevuskeskus.

Lisaks loodame koostööd teha ka Valgamaa puuetega inimeste organisatsioonidega ja teiste kohalike hoolekandeteenuste osutajatega.

Esialgsete plaanide kohaselt tuleb külla 20-22 töökohta - peamiselt igapäevaselt kohalviibivad tegevusjuhendajad, seal hulgas ka Tõrva Kodu juht. Klientidele on kättesaadav ka meditsiiniõe tugi ning toitlustamine on esialgu planeeritud korraldada toitlustusteenust osaliselt sisse ostes.

Usume, et Tõrva kogukond on nüüdisaegne ja mõistev ning meie inimestel saab olema rikas ja huvitav elu.