Tõrva lasteraamatukogu korraldas oktoobris kohtumise Heiki Vilepiga. Põnevast üritusest jäid lastele meelde kirjaniku etteloetud vahvad luuletused. Oktoobri lõpus toimus meie töötajate vastukülaskäik lasteraamatukokku, kus Mõmmiku ja Tõrvalille mudilastele esitasime laulude ja pillimängu saatel muinasjutud „Valge pullike", „Taadi maja" ning „Hiire väimees".

Meie koolis on traditsiooniks, et 20. oktoobril lähevad algklasside lastele ette lugema gümnaasiumiastme õpilased. Seekord kuulasid kõige nooremad gümnasistide esituses kodukoha legende.

Algklassiõpetajate eestvedamisel toimus ka sel õppeaastal öölugemine. Lapsed jäid 20. oktoobri õhtul koolimajja, osaledes erinevates kirjanduse ja raamatutega seotud töötubades. Kooli raamatukogu ülesanne oli muusikatoa tegevuste läbiviimine. Seekord sai ette kantud lühinäidend Jussikese pühapäevamaa otsingutest.

Ene Vilipuu näputööna valmis Jussike, kes koos lastega laulu ja pillimängu saatel sõbrunes kõigi nädalapäevadega ning aitas neil töödega toime tulla. Pühapäevamaale jõudes tantsiti, lauldi ja tralliti ning loeti ette Silvi Väljali tervitus Tõrva gümnaasiumi õpilastele. Peale töötubasid võimeldi ennast Ene Vilipuu juhendamisel nii virgeks, et mõnelgi oli pärast koduklassis ettelugemise saatel raske uinuda.

Novembris tähistasime Astrid Lindgreni sünnipäeva. Lugemisringi Lugeda On Mõnus juhendaja-õpetaja Katrin Priilaht koostas töölehed, mida 4. ja 5. klassi õpilaste võistkonnad raamatukogus täitsid. Kasutada tuli raamatuid „Vahtramäe Emil", „Bullerby lapsed", „Röövlitütar Ronja", „Pipi Pikksukk" ja „Meisterdetektiiv Blomkvist".

Detsembris toimusid kooli raamatukogus traditsioonilised advendihommikud 4.-6. klassi õpilastele. Laulsime ühiselt jõululaule, õpilased lugesid luuletusi, süütasime advendiküünla ja jutustasime jõulujutte. Katrin Priilaht oma õpilastega kandis ette südamliku lühinäidendi, meeleolu aitasid luua Tõrva muusikakooli noored esinejad.

Nukitsa konkurss on Eesti lastekirjanduse keskuse poolt korraldatav lugejaküsitlus, kus kuni 16aastaste laste häälte põhjal selgitatakse välja kahe viimase aasta populaarseim lastekirjanik ja lasteraamatukunstnik. Koostöös Tõrva lasteraamatukoguga koostasime jaanuarikuus näituse 153 konkursil osalevast raamatust. Parima kunstniku poolt sai hääletada kohe, kirjaniku võis aga valida vaid loetud raamatute hulgast.

Tõrva gümnaasiumis täideti kokku 119 hääletussedelit. Parim kirjanik oli meie kooli õpilaste arvates raamatu „Ruubert, lohe ja laevapoisid" autor Markus Saksatamm. Enim meeldinud kunstnikuks valisid Tõrva gümnaasiumi lapsed sama raamatu illustraatori Anni Mägeri.

Aprilli lõpus toimunud, huvijuht Niina Ilissoni organiseeritud kohtumisest Andrus Kivirähaga sai osa kogu kool. Elevust tekitas kirjaniku ilmekas ettelugemine.

Tõrva gümnaasiumi raamatukogu kõige tähtsam, aasta läbi kestev ettevõtmine on lugemisvõistlus. Punkte jagatakse ainult tegelikult loetud raamatute eest - raamatu tagastamisel on õpilasel vaja tõestada, et ta on selle läbi lugenud, kas loetust jutustades või küsimustele vastates. Ühe lisapunkti annab ladus jutustamisoskus, kaks ekstrapunkti saab pikema teksti läbilugemise eest.

Lugemisvõistluse võitjate autasustamine toimus mai alguses kooli raamatukogus. Kokku lugesid 1.-3. klassi õpilased lugemisvõistluse 2011/12 raames läbi 708 raamatut ja kogusid 1329 punkti.

Parimad, kes pälvisid diplomi „Kolme kuldtähe lugeja" ja õiguse esimesena auhinnaraamatut valida, olid Kärt Karu (1.a), Maria-Helena Lüüs (1.a), Ragnar Kolesnikovs (2.b), Eike Engelbrecht (2.a), Gaida Kertu Roos (3.a), Raahel Tõnisson (3.a) ja Joonas Mölder (3.a).

Aunimetuse „Kahe kuldtähe lugeja" teenisid välja Kersti Põldsalu (1.b), Simona Lass (1.a), Sandra Jürise (2.b), Katariina Mehide (2.b), Enri Udras (2.b), Kermo Ohno (2.b) ja Sandra Siinmaa (3.a). Kuldtähe lugejaks said Andre Asi (1.a), Janely Vahar (2.b), Brit Marii Veri (2.b), Loretta Pohlasalu (2.a), Anneliis Sloog (2.b), Annethe Toomeoks (2.b), Kadi Grigorjeva (2.b), Kasandra Mänd (2.b), Sander Siinmaa (2.a), Lilian Papagoi (3.a), Olden Puna (3.b), Kirke Klaarika Kristiina Kuimet (3.b) ja Madis Mägi (3.b).

Klassidest olid parimad 3.a ja 2.b. Neile anti üle diplom „SUPERTUBLIÜLEKÕIGEEKSTRAÜLIVÕRDES LUGEJA KLASS".

Tänatud said tublid lugemisvõistlusest osavõtjad Marius Vister, Merili Reede, Kai-Ly Kalda, Kris-Ly Kartau, Franek Link, Ramona-Luisa Soro, Violetta Pohlasalu, Emma Laureen Paul, Henri Markus Homuha, Karmen Kallas, Nele Padrik, Kaspar Altement, Gerlin Jürisaar, Martiina Palumaa, Ahti Kenk, Kairi Laar, Ly Nurm, Fiona Kaldma, Mialiis Laanisto ja Jane Moosus.

Õppeaastasse 2011/12 jäi veel palju lugemise ja raamatutega seotud ettevõtmisi. Raamatukogutundides rääkisime õpilastele raamatu ja raamatukogude ajaloost, raamatukogu kasutamisest ja sisekorrast, raamatute hoidmisest, elektronkataloogidest ja liigitussüsteemidest, harjutasime teaviku leidmist riiulitelt, tutvustasime kirjandusliike ja -žanre, lugesime ja jutustasime, vaatasime filme ja joonistasime, rääkisime H. Ch. Anderseni elust ja loomingust.

Seoses kirjanike Heiki Vilepi ja Andrus Kiviräha külastustega koostasime lasteraamatukogu abiga tavapärasest põhjalikumad raamatunäitused. Lisaks said väljapanekutega tähistatud mitmedki olulised sündmused, sealhulgas Eesti Vabariigi aastapäev ja Oskar Lutsu 125. sünnipäev.

Uue ettevõtmisena kontrollisime kõigis klassides õpilastele laenutatud õpikute korrasolekut. Nii mõnedki vajasid juhendamist õpiku parandamisel või sellele paberi ümberpanemisel.

Igapäevaselt juhatavad õpilasi heade raamatute, kirjanduse ja lugemise juurde emakeeleõpetajad ja klassijuhatajad. Kooli raamatukogul ja Jussikesel on olnud neid aidates olnud tore, toimekas ja tõhus õppeaasta.