- Minu koer läheb hommikul valla peale kõndima ja õhtul lasen loomakese tuppa - las lippab ringi, mis ta päev läbi ikka üksi kodus teeb.

- Minu koer käib „asjal" naabri või üldkasutataval maal ja tema järelt mina ei korista - küll keegi need tagajärjed segamini niidab või trimmerdab (pangu mask ette, kui pritsib!).

- Minu koer haugub täiest kõrist ja jookseb mööda aia äärt edasi-tagasi iga mööduja peale - oma aias võib ta lärmata palju tahab.

- Minu kass armastab kraapimas käia just naabrite aiamaal ja sirtsutab nende uksematile - mis see sirts ikka teeb.

- Muru ja krundiga piirnevat ala niidan, millal tahan - las naabrid teevad umbrohutõrjet.

- Minu laps (ta ju alles noor) on see, kes kauni kevadöö hakul tuure maha võtmata oma motikal koduõue pöörab - naabrid pangu aknad kinni, kui sellise lärmiga magada ei saa.

Sellist testikest ajendas meid kokku panema inimeste mure, millega väga tihti pöördutakse abi saamiseks valla poole. Palvega, et ametnikud pöörduksid nende naabrite poole ja annaksid edasi nende kaebused, kuid mingil juhul ei mainiks nende nime. Ise ei saa naabrile öelda, sest ei taheta temaga tülli minna.

Tundub, et eriti palju on selliseid palveid olnud just sel kevadel. Ametnikud on aga halbadeks juba loodud ja natuke halvemaks tegemine ei muuda enam midagi.

Tegelikult ei muutu meie ümber midagi paremaks, kui puudub see kahtlase kõlaga sõna „kodanikujulgus". Kui naabri või üleaedse koer kükitab minu maale või lastemänguväljakule või tänava äärde või ründab kedagi minu silme ees väljaspool oma aeda ja ma ei julge tal paluda oma koer kodus kinni hoida, siis ametnike sekkumine parandab asja vaid teatud hetkeks.

Head inimesed, võtke süda rindu ja rääkige naabriga. Võib tõesti olla imeväike võimalus, et ta ei teagi, et tema lemmiklooma käitumine ei ole naabritele vastuvõetav.

Teisele poolele soovin aga rohkem mõistvust ja hoolivust. Kui on suur pere ja mitmed lemmikloomad, ongi raske olla hea naaber. Kuid üritamine on seda väärt.

Hea lugeja, kui sul on ideid, mida sellesse "hea naabri testi" veel lisada võiks või soovid jagada oma häid/halbu kogemusi seoses naabritega, kirjuta rahvahaal@eestielu.ee või saada info SIIT!