Esimene kord läks juba õnneks. Lapsed lustisid ja tundsid neile mõeldud päevast mõnu.
Iga aastaga leidis järjest rohkem lapsi 1. juunil tee Koopaaru keksukale. Suurima osavõtjatega aasta oli 2011, kui kohale tuli ja täiel rinnal mürgeldas üle 200 lapse.

Koopaaru keksukas on täielikult lastele pühendatud üritus. Korraldusmeeskond on igal aastal püüdnud päeva sisustada nii mänguliste kui ka arendavate tegevustega.

Aastate jooksul on üritusel olnud erinevad mängud, moedemonstratsioonid, lapsed ise on esinenud laulude ja tantsudega. Lastel on olnud võimalik lasta vibu, õhupüssi, vedada autot, küpsetada kooki, valmistada ehteid. Koopaaru keksukast osavõtjate nimel on Rõngu valla suurima tordi meisterdamise au ja kuulsus. Igal aastal on põnevust pakkunud  ka kaitseliit, kes oma relvade demonstreerimise ja näidislahingutega on süstinud tulevastesse kodanikesse teadmist kodumaa kaitsmise vajadusest. Kohal on käinud ka politsei, jagamaks lastele mõeldud ohutusalast teavet, ning ka kiirabi, kes mängis läbi haavatud sõduri päästmise ja vajalikud esmaabivõtted.
Keksuka lõpus on alati toimunud vahupidu, mis on olnud laste vaieldamatu lemmik esimesest korrast.

Kahjuks sai aga ilus traditsioon käesoleval aastal kurva tagasilöögi. Kuna oleks pidanud toimuma juba viies Koopaaru keksukas, juubeliüritus, siis alustasime mõttetalgutega juba varakult, 2011. a sügisel. Arvestades senist praktikat, ürituste toetamisel Rõngu vallas, tegi MTÜ Monarata juba 2011. aasta sügisel Rõngu vallavalitsusele taotluse, et vald saaks eelarve koostamisel arvestada ürituse toimumiseks vajaliku summa planeerimisega. Eelarve menetluse käigus ja eelarve vastuvõtmisel MTÜ taotluse kohta eitavat vastust ei tulnud. Vestlustes vallavanema ja volikogu esimehega kinnitati, et lastele mõeldud üritusele on soovitud summa Rõngu valla eelarves olemas.
Organiseerimine oli täies hoos. Ka teiste sponsoritega saavutati kokkulepped keksuka toetamiseks. Esinejate ajakava sai paika, oli aeg otsad koomale tõmmata. Maikuus pidime Rõngu vallavalitsusele uuesti esitama täpsustatud rahataotluse. Kuna vallavanema sõnul ei olnud siis vallal parimad ajad ja raha on vähe, vaatasime ka meie oma eelarve kriitiliselt üle. Loobusime mõningatest atraktsioonidest, lühendasime kava ja vahetasime lastele mõeldud auhinnad natuke odavamate vastu välja. Kokku vähendasime soovitavat summat üle poole ehk 214 euroni. Kuid kahjuks ka see, meie poolt juba väga suures osas kärbitud taotlus ei leidnud vallavalitsuse toetust. Vallavalitsus oli nõus üritust toetama tordi maksumuse osas. 

Me olime andnud endast kõik. Taotlus oli esitatud õigel ajal, et saaks rahasid planeerida Rõngu valla  2012. a eelarvesse. Lisaks vähendasime soovitud summat rohkem kui poole võrra, kuid vald leidis oma kaukast ainult tordiga toetamise võimaluse. Olukorra tegi raskeks seegi, et vallavalitsuse lõplik otsus tuli napid 14 päeva enne 1. juunit. 

Need päevad olid väga nukrad. Aeg oli liiga lühike, et otsida uusi sponsoreid. Kuigi mitmed head inimesed pakkusid oma abi, sellest kahjuks ei piisanud.

Seega tuli korraldajatel võtta vastu raske, kuid olukorraga arvestav otsus - 2012. aasta Koopaaru keksukas jääb ära.  See oli laste vastu ebaõiglane samm. Meil ürituse korraldajatena oli sellest palju õppida. Korraldusmeeskond otsustas, et 2013. aastal toimub Keksukas uuesti ja selle õnnestumiseks peab leidma usaldusväärsed partnerid.

Lapsed, olge valmis! Läheb mööda vähem kui 365 päeva ja siis me lõbutseme jälle! Teeme suure ja viienda sünnipäeva väärilise peo.