Rääbise ununenud maitset saab jälle meelde tuletada
Kümme aastat keelatud olnud rääbisepüük läks eelmisel aastal uuesti lahti ning tänavu tohib seda lõhelist püüda juba kuni 15 tonni, kirjutab Põhjarannik.
Rääbist püütakse kaaspüügina tavamõrdadega, mis tähendab, et ahvenamõrda satub rääbist korraga keskmiselt 20-40 kilo ringis. Kõige suurem saak on olnud 200 kilo korraga. Täpset kogust, kui palju praeguse seisuga rääbist püütud on, ei osata öelda, 8. juuli seisuga oli kirjas vaid 400 kilo.
"Lubatud 15 tonni kindlasti välja ei püüa - kaaspüügina ei ole sellest juttugi - pakun, et juuli lõpuks tuleb ehk pool sellest kogusest.
Toore kala kilohind on 5-12 eurot, suitsukalal 12-25 eurot. Rääbist on vähe, see määrab ka hinna," rääkis MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu juhatuse esimees Urmas Pirk.
Pirk usub, et kui koha rääbisepopulatsioonile liiga tegema ei hakka, siis jätkub rääbisepüük ka järgmistel aastatel. Tuleval aastal paneb Keskkonnaministeerium usutavasti oksjonile ka kastmõrrad, mis väljatõmmatava kala koguseid oluliselt suurendavad.
Hea lugeja, kas oled üle pika aja taas müügilettidel olevat rääbist juba maitsta saanud? Mis teeb rääbise eriliseks, kas maitse või ainult see, et seda vahepeal püüda ei tohtinud?