End tagasihoidlikult puutöömeheks nimetav, Suurel Munamäel juba 18 aastat ateljeed pidav ja tuhandeid kunstiteoseid loonud Olev Russ ronis kaks nädalat tagasi hukule määratud puu otsa, et sellest kunstiteos vormida. Ronis üles, kooris, nikerdas ja värvis, lõikas oksa oksa haaval maha ning tegutses sentimeetri haaval allapoole laskudes edasi, kuni kogu kavandatud teos valmis sai. Vaid palmi meenutav oksatutt jäi latva talve ootama. Kui see paistab lumisena ilus, jäetakse ta alles – kui ei, otsustab kunstnik tema edasise saatuse.

Inspiratsiooni sai mees ka kõrvalasuvalt, kevadel koolilaste kätetööna valminud Ilmapuult, mis meenutab püstkoda, kus ripuvad laste taiesed. Kuid ka Olevil on sealsamas juba üks varemnikerdatud skulptuur olemas – ligi viiemeetrisest kuusetüvest voolitud soovide puu, millele on jäädvustatud seni mäel etendatud kuue näidendi rekvisiidid. Oma soovi saab aga igaüks puu abil täita kaasaegsel moel -- pistad mündi vastavast pilust sisse ning soovi vastuvõtmise kinnituseks kostab puu sees meloodiline kõla.

Igatahes on nüüdsest kõrge mäe otsa ronimisel lisaks ilusale vaatele boonuseks veel kuusest kunstiteos, mis on ainus selline maailmas ning oma lihtsuses geniaalne ja originaalne, nagu Olevi kogu senine looming.

Pilte vastvalminud taiesest saad vaadata SIIT.

Allikas. Võrumaa24.ee