Vapramäe-Vallavere-Vitipalu Sihtasutuse juhataja Gea Järvela sõnul oli juba 1999. aastal loodusmaja idee olemas, see andnuks kaitsealal asuvatele matkaradadele lisaväärtust. "Tookord tundus see unistusena ja tulevikku vaatava perspektiivina, kuhu võiks jõuda. Loodusmaja idee konkretiseerus 2006. aastal, mil sihtasutuse nõukogu võttis vastu otsuse Vapramäele loodusmaja rajamiseks. Sellega algasid ettevalmistavad eeltööd: loodusmaja ehitamiseks tuli teha planeering ja, kuna tegemist on kaitsealaga, ka keskkonnamõjude hinnang. Sellele järgnes loodusmaja projekteerimine. Kui avanes keskkonnahariduse infrastruktuuri meede, oli meil kõik ehitamiseks valmis," selgitas Järvela.

Mängulised ja aktiivsed tegevused

Loodusmajas on kaks loodusklassi, kus eelkõige plaanitakse loodusõppeprogrammide läbiviimist õpilastele ja lasteaialastele. Samas on loomulikult teretulnud ka täiskasvanud loodushuvilised. Oodatakse umbes 5900 külastajat aastas. "Meie soov on ühendada sisene praktiline õppetöö loodusmajas meie paljudel matkaradadel antavate õppeprogrammidega looduses. Oleme oma õppe üles ehitanud mängulisusele ja aktiivsetele tegevustele, sama soovime pakkuda ka loodusmajas," ütles Järvela.

Loodusmaja on mõeldud selleks, et uurimuslike tegevuste kaudu looduses saadud vahetut kogemust kinnitada. Õppemajja tulevad kvaliteetsed õppevahendid ja ekspositsioon, mis ongi selleks, et lisada õppeprogrammi mängulisust ja uurimuslikku osa.

Oodatud on kõik huvilised

Lisaks kahele loodusklassile on majja planeeritud eraldi sissepääs Vapramäe kaitseala tavakülastajatele, kes saavad soovi korral iseseisvalt ekspositsiooni abil enda loodusteadmisi täiendada.

Ehkki Vapramäe Loodusmaja on peamiselt mõeldud kohalikele noortele, piirkonna koolidele, lasteaedadele ning täiskasvanutele, oodatakse siia kindlasti huvilisi kaugemaltki. "Usume küll, et eelkõige leiavad sinna tee piirkonna elanikud, kes on meie suuremad külastajad ka praegustel üritustel ja matkadel," rääkis Järvela.

Keeruline projekt, aga seda hinnatum

"Projekti elluviimine on olnud keeruline, loodusmaja projekt on selle algusest peale olnud minu rohkete projektide kogemuste seas ehk kõige aeganõudvam ja murederohkem. Kergelt ei ole tulnud ükski etapp, ei planeering ega keskkonnamõjude hindamised. Üsna pikka aega ootasime kooskõlastust maanteeametist, sest polnud selge, kust ja kuidas hakkab kulgema uus maantee. Loodusmaja ehitamise hanke kuulutasime välja just siis, kui ehitushinnad hakkasid tõusma... Seda hinnatum aga loodusmaja valmiskujul on, sest see on samasugune nagu projektiga oli planeeritud, lõivu oleme pidanud maksma ehk osade materjalide asendamisega, aga maja üldmulje on üsna selline nagu teda näha soovisime. Hetkel küll tühi, aga peagi peaks majja lisanduma mööbel ja seejärel ekspositsioon. Täiesti kasutamisvalmis, selliselt nagu oleme plaaninud, peaks maja olema aasta lõpuks, aga septembris algavad seal juba aktiivsed tegevused," ütles Gea Järvela.

Põnevaid plaane on rohkem kui teha jõuab

Tulevikuplaane on loodusmaja ja matkaradadega seotud inimestel tohutult: "Oleme neid koos retkejuhtide ja piirkonna koolide õpetajatega genereerinud lehekülgede kaupa. Ainus, mis võib saada nende elluviimise takistuseks, on see, et lihtsalt ei jõua kõike. Meie imetoredad retkejuhid, kes viivad läbi õppeprogramme ja matku on valmis oma panust loodusmaja tegevustesse andma. Kui loodusmajas on töötajaid kaks, siis meie retkejuhtide arv ulatub 20 kanti ja just need inimesed on meie tohutu väärtus ideede genereerimisel ja elluviimisel. Siinkohal on mul hea võimalus neid toredaid inimesi südamest tänada," sõnas Järvela.

Järvela usub, et väga huvitavaks kujunevad loodusmaja baasil loodavad uued kaasaegset infotehnoloogiat kasutatavad ilmastiku- ja orienteerumise programmid, joonistamise liivalaud ning huvitavad interaktiivsed loodusmängud. Uueks väljakutseks on Vapramäe loodusmaja baasil Loodusakadeemia käivitamine nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Projekti nimi: Loodusmaja ehitamine Vapramäele
Projekti maksumus:379 283,05 eurot
Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondi toetus: 341 354,74 eurot
Omaosalus: 37 928,31 eurot