Sageli kodu- ja kooliteed rohtuvad, kuid ei unune. Mida vanemaks lähevad mälestused, seda nooremaks mõtted noorpõlve kodu ja kooli ajast. Ilmjärve kooli vilistlased on hakanud korraldama kokkutulekuid alates 1986. aastast. Järjekordne kokkutulek toimus 15. juulil.

Vana koolimaja juurde kogunes 58 endist õpilast ja õpetajat koos saatjatega. Vanuselt ja välimuselt väga eripalgelised, kellest kõige vanem lõpetas kooli 1939. aastal ja noorim lahkus koolist selle sulgemisel, 1977. aastal. Tulijaid võttis vastu kooli õuel meeleoluka mänguga Pühajärve puhkpilliorkester. Pildistamise järel siirduti Tõutsi külla Lokumärdi tallu, kus vilistlasi võõrustas Kappermäe Selts oma värskelt renoveeritud majas.

Pärast piknikulaua katmist algas seltskondlik osa, mida juhtis Pühajärve kooli õpetaja Maie Eensalu. Orkestri saatel alustati lauluga „Mälestus Ilmjärve koolist". Laulu autor on manalamees Manivald Milk (lõpetas kooli 1934. aastal). Leinaseisakuga mälestati ja austati siit ilmast lahkunud koolikaaslasi.

Järgnesid sõnavõtud, tervitused ja vilistlaste meenutused, mis vaheldusid orkestrimängu, Pühajärve kooli õpetaja Lii Petersoni viiuli ja vilistlase Enno Kasemetsa akordioni helide saatel mineviku meelislauludega.

Kappermäe Seltsi juhtiv jõud ja Tõutsi külavanem Peeter Kangur tutvustas seltsi tegevust, seltsihoone renoveerimise käiku ja tulevikuplaane.

Need täituvad kindlasti energiliste seltsi aktivistide Peeter ja Pille Kanguri, Ene-Mall Vernik-Tuubeli ja teiste tublil juhendamisel.

Siinkohal tuleb nentida ajaloolist tõika: kui vanasti Ilmjärve seltsielu keskuseks oli koolimaja, siis nüüd võõrustab külaselts oma majas kooli vilistlasi!

Tervitusi vilistlastele tõi Pühajärve kooli direktor Miia Pallase ja tuntud haridustegelane Ene-Mall Vernik-Tuubel. Oma tervitusi kokkutulijatele oli saatnud endine kauaaegne direktor (1955-1963) Vilbret Prii ja õpetaja (1956-1963) Aino Prii ning kooli vilistlane ja endine Pühajärve vallavanem Tõnis Kaur. Vanimat osavõtjat, 87aastast vilistlast Aksel Laulu (lõpetas kooli 1939. aastal) peeti meeles tähtpäevalise mälestuskruusiga. Kuulati vilistlaste meenutusi ja mälestusi. Väga huvitavad ja omapärased olid Maie Pervik-Sõstra ja Ando Eensalu kooliteed.

Nii möödusid tunnid kiiresti. Korraldajaid peeti meeles arvukate lilledega. Oldi tänulikud korraldajatele ja eriti Kappermäe Seltsile.

Koosviibimise lõpul võeti vastu ühine otsus tulla jälle kokku kolme aasta pärast. Kuna senised kokkutulemistele kutsujad on vanad ja väsinud või juba manalas, siis valiti uus, 5liikmeline korralduskomitee.

Edu ja toimekust nendele, sest tulijaid on alati, kui on ainult kutsujaid ja korraldajaid.

Sellele kokkutulekule kutsuja ja kooli lõpetaja 1943. aastal VALTER LUUSE