Heiki Nabi Londoni 2012. aasta olümpiamängudel võidetud hõbemedalit võib võtta ka kui 100 aastat tagasi esimese eestlasesest olümpiamedalivõitja Martin Kleini Stockholmi 1912. aasta olümpiamängudel võidetud olümpiahõbemedali võidu tunnustust ja meeldetuletust kogu eesti rahvale..

Siinkohal oleks hea meelde tuletada, et 100 aastat tagasi Stockholmis olid Kreeka-Rooma maadluses hoopis karmimad reeglid kui tänapäeval. Maadlusmatš kestis siis 60 minutit. Juhul kui tunniajalise maadluse järel lahendust polnud, võisid kohtumõistjad oma äranägemisel jätkata matši seni, kuni nende arvates ühe poole paremus on ilmne. Iga pooltunni ja tunni möödudes oli kolm kuni viis minutit puhkepausi värskendamiseks.

Tänapäeva reeglite järgi on maadlusmatši kestuseks kaks korda kaks minutit ja kui ikkagi võitja ei selgu, siis veel lisaaeg kaks minutit. Seda uskumatuma kangelasteona tundub ajalooline maadlusmatš 1912. aasta Stockholmi olümpiamängudel Martin Kleini ja Alpo Asikaineni vahel, mis kestis 11 tundi ja 40 minutit. Koos selle ajaloolise ja rekordilise maadlusmatšiga on tänu Martin Kleinile kantud eesti soost sportlase esimene olümpiamedali võit Guinessi rekordite raamatusse.

Martin Klein on Tarvastus sündinud, elanud ja ka oma kuulsusrikka elutee lõpul siia kalmistule maetud. Arvan, et eestlastele esimese olümpiamedali toonud suurt spordimeest peavad eelkõige meeles pidama just kodukandi inimesed. Tarvastu keskus Mustla peaks olema tulevikus kõigile teada kohana, kus on sündinud ja elanud Eesti esimese olümpiamedali võitja Martin Klein. Skulptor Mati Karmini purskkaevu skulptuurikompleksi makett järgib legendi Martin Kleinist, kes armastas ise sageli kätel käia ja hiljem ka oma lapsi nii treenis. Skulptuuri-kompleksi maketti saab näha Tarvastu raamatukogus. Skulptuurikompleksi rajamiseks on oluline kõigi heade toetajate abi. Suuremad toetajad märgitakse toetaja soovi korral ära purskkaevul. Toetus tuleks üle kanda SEB a/a 10302011249001, seletus "Martin Kleini purskkaevu rajamiseks". Toetusfond avati 14. juulil 2012 ja on avatud ühe aasta vältel.

Hea Tarvastu rahvas, oleme siis uhked oma kodukandi suurmeeste saavutuste üle ja märgime nende võidud vääriliselt ära!