Urjaadnikud tõid vallamaja õuele soldatite valve alla üle 30 probleemse mehe ja naise, kes mingil ajal olid korda rikkunud kakluste või vargustega või muul viisil. Rahvarahutusi ja revolutsioonilist ässitustegevust mõisa vastu Tarvastus ei olnud.

Vallavanem Andres Johanson oli peidus. Nuhtlemiseks toodi koorem kuni poolteise meetri pikkuseid kasevitsu. Nuhtlus toimus vallamaja ooteruumis peksupingil. Sõjaväe välikohus määras kohapeal karistused. Meestele määrati 20-30 ja naistele 10-15 vitsahoopi pehmetele kehaosadele ning 5 meest saadeti mahalaskmisele.

10. jaanuaril 1906 lasti sõjaväe välikohtu otsusega kalmistu müüri ääres maha:
Jaak Kivisaar (28) Vana Tännasilma Kivisaarelt, abielus;
Mats Kräh/Kree (44) Mustlast, abielus;
Andres Reilson (39) Vana Tännassilma poolmõisast, abielus;
Jüri Tõnisson (30) Valmast, abielus.
Nad maeti 11. jaanuaril 1906.

14. jaanuaril 1906 lasti kalmistu müüri ääres maha veel Kuressaare metsa jooksnud Johann Schmidt (40) Mustlast, abielus, ta maeti 16. jaanuaril 1906.

Ihunuhtluseks paigutati isik peksupingile kõhuli, püksid alla lastud ja särk üles tõstetud, soldatid hoidsid kätest ja jalust ning külgedel asunud soldatid lõid karistuseks määratud vitsahoobid. Veriseid tagajärgi oli arstil keelatud ravida. Kaks naist Mustlast ja üks mõisast said vitsu kõlvatu eluviisi eest, kuna põhjustasid kõrtsikaklusi. Sieversi karistussalk oli 1905- 1906 Viljandimaal maha lasknud 54 eestlast. Kogu maal lasti tsaarivõimu poolt hoiatuseks maha ligi 400 eestlast.

Ajalooliste andmete, kirikuraamatute ja August Otsa mälestuste alusel koostanud Ants Relvik
2012. aastal