Külade päeva avas vallavanem härra Lennart Liba, kes tuletas meelde, et seekordne üritus on arvult juba viies - lausa väike juubel. Edasi aga haaras mikrofoni enda valdusesse krõbeda olemisega Taavi-nimeline piraadiisand, kes kutsus lapsi endaga kaasa peidetud varandust otsima. Suur hulk noori peokülalisi oli endale juba saanud toreda näomaalingu meister Kersti osava käe all ning pärast seda, kui mereröövel oli oma uutele käealustele väikese pahaendelise piraadilaulukese ära laulnud, võiski aardejaht alata.

Suure lustiga ringi kihutavate aardeotsijate vahelt aga sõitis juba tasapisi lähemale pirakas punane päästeauto. Kuna meri on, teadagi, vahel veidi salakaval, siis rääkisid päästjad peamiselt vee ja ujumisega seotud ohtudest. Aga et jutt ainult jutuks ei jääks, korraldasid nad ka näitliku päästeoperatsiooni. 

Päästeameti õppus
Päästeameti õppus

Üks meestest kehastus nooreks uljaspeaks ja hakkas lestade pladinal üle järve ujuma. Kui tal siis jaks lõppes ja ahastavad appihüüded kõlasid, kihutasid kaks vaprat päästjat õnnetukesele järele ja tirisid ta külarahva abiga jälle kuivale maale.

Selleks ajaks, kui päästjad sireenide saatel lahkusid, oli lastel kolm aardekasti leitud ja varanduski ära jagatud. Nõnda võis alata traditsiooniline küladevaheline jõukatsumine "Leevijõe Vägevad", kus meretemaatika kohaselt olid mõned alad üsna vesised. Kõigepealt kihutati kanuudel võidu ümber väikese saunaga saarekese ning võistkondadel oli ülesanne saada saarelt kätte salapärast sõnumit sisaldav pudel. Järgmisena läks kalapüügiks. Toekasse alumiiniummahutisse olid end ära peitnud 114 suuremat ja väiksemat kokre, kellest enamik osavate meremehekämmalde poolt ka kinni püüti. Järgmine ala muutis niigi juba üsna lirtsuva maapinna lausa lainetavaks: nimelt tuli veega täita üks sõelana hõre torujupp, hoides sõrmi ja varbaid kõigi nende arvukate aukude ees, mille kuri käsi torusse puurinud oli. Järgmine võistlusala - purjus meremehe meeskondlik tassimine - vajas pikka eelselgitust, et sellest aru saada, kuid oli hoogne ja tempokas ning pani kaasa elama. Edasi järgnes tavapärasem ja juba kuivem võistlus - pakuviskamine.

Pärast võistlusi hakati üle vaatama eelpool mainitud salapäraste pudelite sisu. Selgus, et Lootvina toodud pudelikeses oli sedel, mis andis nende külale võimaluse järgmise aasta külade päeva korraldamiseks. Lootvina küla rahvas aga oli nõus selle õiguse Maarja külale loovutama, kuna nemad pole seni veel külade päeva korraldada saanud.

Nüüd saabus aeg hiigellõke põlema panna ning varsti veeres kohale ka bändimeeste auto. Järvamaalt pärit kahemeheansambel Tänatehtu suutis lustlikumad peokülalised põrandale meelitada juba kõlaproovide tegemise ajal, edasi aga läks tants tõusvas joones ning andis pärast südaööd lausa ööklubi mõõdu välja. 

Piraat lastega aardejahil
Piraat lastega aardejahil

Tantsu vaheajal toimus oksjon, mida viis läbi tarmukas ja, nagu selgus, väga osav oksjonipidajanna Marju Marga Lootvinast, kes oma sorava jutuga suutis inimeste rahakottidest välja meelitada üle 80 euro. See raha antakse üle Maarja külale, nemad saavad seda kasutada järgmise aasta külade päeva korraldamisel. Veel ühe vahepausi ajal toimus ka pidulik võistluste autasustamistseremoonia. "Leevijõe Vägevateks" osutus seekord võimekas Karilatsi meeskond, kes sai koju viia hinnalise rändkarika.

Pisut enne südaööd lennutati väikeselt järvesaarekeselt taeva poole täiesti juubeliürituse vääriline ilutulestik.

Kokkuvõtteks kujunes külade päevast meeleolukas üritus, mille kordaminekule aitasid kaasa väga paljud inimesed ja organisatsioonid. Suur-suur tänu neile kõigile. Meid toetasid: suursponsor Vastse-Kuuste vald, naisteklubi "Kolmapäev", kes meid telgi ja muude vajalike asjadega varustas, Päästeamet, kes õhtu ühe osa õpetlikuks ja sisukaks muutis, kannatlik kalamees Peeter, kes võistluste tarbeks kalad kokku õngitses, Taivo, kes vapustava lõkke kokku seadis.

Dekooriks kasutatud kalavarustuse lahke laenutaja oli Eerik Valgutast, suurepärase ja ülimenuka kalja meister oli Ene Õkva Kuusiku talust, kuldsete kätega Vastse-Kuuste põhikooli lapsed valmistasid hulgaliselt vahvaid medaleid, Vastse-Kuuste kultuurimaja juhataja Irina astus üles helitehniku rollis. Aitäh ka kõigile vallaelanikele ja külalistele, kes kohaletulekuks aega võtsid ning suurepärase seltskonna moodustasid. Ning eks või ju kogu asja eestvõtja MTÜ Leevijõegi endale tunnustavalt õlale patsutada.