Laine Põllu toimetamisel ja Mäetaguse vallavalitsuse toetusel sai juubeliks valmis Tarakuse küla ajalugu kajastav raamat. Selles pajatavad endised talulapsed, tavalised lihtsad inimesed, Tarakuse küla teine ja kolmas põlvkond, oma erinevaid mälestuskilde külaelust läbi keeruliste aegade. Raamat sisaldab põnevat pildimaterjali ja Ailen Soe laulusõnu, mis loodud Tarakuse küla juubelite puhul Jõhvi kiigelaulu viisile.

Tarakuse esimesed asukad alustasid 105 aastat tagasi Türsamäe karjamõisa rentnikena. Tõhusa ühistegevusega töötati paari aastaga koht nii hästi üles, et maad osteti mõisalt ära. Loosi abil jaotati peremeeste vahel umbes 40-hektarilisteks kruntideks mõõdetud maatükid. Küla asutajateks olid Halliku, Lissira, Kopli, Väljaotsa, Kruusamäe, Kuke, Lõhmussaare, Keskküla, Õunamäe, Karla, Pikanurme ja Juhandra talude peremehed. 1910. aastaks olid talud valmis ja iga pere haris oma põlde.
Pea igast talust oli saabunud järeltulijaid Tarakuse küla 105. aastat tähistavale koosviibimisele ja ekskursioonile oma noorusmaale. Ühiselt tehti austusvisiit küla vanima elaniku Õie Sarapuu õuele.

Pagari seltsimajas ootas ekskursante maitsev supp. Raamatu "Mälestusi Tarakuse külast" esitluse ja äratundmisrõõmu sekka pakkus meeltele suurt naudingut Eesti Mandoliinide Orkestri kontsert.
Olavi Kõrre eestvedamisel tegutsev mandoliinimängimise traditsioone au sees hoidev entusiastide punt sobis oma repertuaaris olevate üldtuntud laulude mahedate ja üllatavate töötlustega ideaalselt juubeli veidi hardasse õhustikku. Eks üks Tarakuse küla "poiss" - Arvo Laud, kes selles orkestris kaasa lööb, nad kohale meelitas.

Rõõmuga tõdeti, et Tarakuse küla elab ja on olemas. On inimesi, kes korraldasid  meeldejääva juubelisündmuse ja neid, kes rõõmsasti sinna kohale tulid. Jätkuvalt on oodatud kõik mälestused ja vanad fotod, mis Tarakuse ajalugu kannavad.
Tarakuse külasse on oma kodu rajama ja elama asunud noori inimesi, kes hindavad sealseid heanaaberlikke suhteid ja kena mitmekesist maastikku.