Koguja 3:1-8

Sügis, uue hooaja algus, on rahvamajale nagu uue aasta algus meile kõigile. Aeg mõtiskleda sellele, mida hoida ja mida muuta.

Miks ma panin artikli algusesse sellised read? Seepärast, et olen viimasel ajal seoses rahvamaja juubeli ja maja välisfassaadi uuendusprojekti kirjutamisega asjade tähenduse üle juurelnud. Mis on rahvamaja roll üldse, mis muutuks, kui meil rahvamaja ei oleks jne. (Selline juurteni minek on kohati nüri projektide kirjutamise juures see tänuväärne pool!) Olen mõelnud tagasisidemele, mis rahvamajas toimuva/tehtu kohta olen saanud. Mõnel hetkel õnnestub neid vastu võtta kui positiivseid sädemeid, mille najal edasi minna, paremini edasi minna, uusi ideid ammutada. Mõnel, natuke kehvemal hetkel, kriibib iga märkus ülemäära isiklikult ja tekitab lootusetuse tunnet. Vastuvõtu puudutus sõltub ilmselt oma hingeseisundist ja sellest, mis tehtud töösse pandud.

Miks siis ikkagi sellised read teksti alguses? Aegviidus suvel toimunud valimiste otsus tähendas minu jaoks seda, et meie, kes me hääletasime iseseisva valla poolt, väärtustame seda, mis meil on. Nii väikeses kogukonnas on see minu jaoks eelkõige lähedased, inimlikud kontaktid ja usaldus. Teadmine, et on võimalik midagi ära teha, muuta. Siit ka mõte, soov ja ettepanek, kui on midagi, mida Te soovite rahvamaja tegemistes teisiti olevat, kui keegi tunneb end kõrvalejäetuna, tähelepanuta ja samas on tal suurepärane mõte, kuidas seda olukorda parandada, siis tulge, rääkige sellest ja kui võimalik, siis teeme nii, et parem saab. Ehk siis: mitu pead on ikka mitu pead. Rahvamaja (nii nagu nimigi viitab!) ei ole vaid maja karp mändide all ja need inimesed, kes seal töötavad, vaid meie kõik, kes me Aegviidus elame, millegagi seoses sellest majast läbi astume või rahvamaja üritustel osaleme. Meie kõik saame teha nii, et parem saab, saame teha seda, mida tõeliselt soovime! Ja mitte ainult rahvamajas, vaid Aegviidus üldse.

Aasta tagasi kirjutatud tekstis olid rahvamaja vanad (1930-ndatest pärinevad) joonised, millede põhjal pidi valmima uue projekti täiendus. See projekt sai valmis juba eelmise aasta lõpus. Rahvamaja ruumes on joonised imetlemiseks juba ammu üleval, siia, lehte, on need ununenud  lisada. Olgu joonised siiagi tutvumiseks välja pandud. (Pareme kvaliteediga on neid võimalik vaadelda valla kodulehe elektroonilisest väljaandest). Põhjuseks see, et septembris läheb EAS'i poole teele välisfassaadi renoveerimise ja soojustamise projekt ning kui kõik läheb väga hästi, siis kevadel saab maja tervikliku välisilme remont juba alata!

September on rahvamajas plaanipidamise kuu. Oktoobris alustavad taas tööd huvialaringid. Enne seda peame plaane, kuidas, mis ja millal. Igasugused ettepanekud on väga oodatud!

****

Rahvamaja väike kollektiiv tänab kõiki isetegevuslasi ja vabatahtlikke abilisi, kes rahvamaja juubelipidustuste ürituse kordaminekule oma panuse andsid. Eriline tänu valla majandusspetsialist Enn Pungale abivalmiduse ja igati kaasaaitamise eest ning rahvamajas tegutsevatele eakatele, kelledel on juubelipidustustele lisaks olnud väga tegus suvi!

Head uut aastat!