Kihelkonnapäevad algasid nüüd juba teist aastat noortepäevaga, mille eestvedajateks on Kose valla noored ja Angela Kilk. Vihm trügis mitmed noorte päeva tegevused sujuvalt siseruumidesse. Päeva esimeses pooles toimusid võistlused, meisterdamised ja mängud Kose Gümnaasiumi võimlas ning pärast ka Aasumäel.

Ka „lõunaosariikidest" pärit „Zetod" astusid üles pastoraadi saalis. Maja kergitas harjumatute helide ja sõnade peale kulmu, kuid noorte silmad särasid, käed plaksusid ja jalad tatsusid.

Inimesed kokku

Kihelkonnapäevade teisel päeval toimus Uno Taimla eestvedamisel pastoraadis ajalooõhtu, mille teemaks oli usuliiku mine Karla külas. Ennekõike oli juttu vennastekoguduse kongresside läbiviimisest Roogoja talus ja palvekoosolekute pidamisest ka hilisemal perioodil. 1920- ja 1930ndatel võttis neist kongressidest osa mitusada inimest.

Oma mälestusi jagasid need, kes toona olid väikesed lapsed või polnud nad veel sündinudki, kuid mäletasid oma vanemate jutt e nendest vaimulike kokkusaamistest. Reede hilisõhtul lakkas vihm ning algas kirikuöö küünaldes ja vilepilli- ning saksofoni muusikas, mis muutis kiriku ümbruse muinasjutuliseks. Kirikuöö tipnes vigiiliaga e. öö - palvusega kirikus.

Kolmas päev algas turuga kiriku mäe all. Kihelkonnapäevade turu eesmärgiks on olnud inimeste kokkuviimine, Kose käsitöömeistrite oskuste tutvustamine, kohalike aiasaaduste pakkumine. Pärast turgu toimus OÜ Mandragora poolt läbi viidud loeng, mis käsitles vanade dokumentide ja raamatute säilitamist. Selgus, et katkiläinud raamatuid ei tasu lappida kontoris kasutatava kleeplindiga ning dokumente ei tasu hoida tavaliste kilekaante vahel.

Vanad, papile kleebitud fotod tõmbuvad tumedaks, kuna tavaliselt on papp happeline ning spetsialisti käeall võib asja saada ka pesu masinast läbi käinud auto ostu-müügi dokumentidest.

Õhtusel vespril mängisid nii meie omad kui ka naaberkihelkonna organistid. Kihelkonnapäevade kolmanda päeva lõpetas öökino noorte laval.

Augustiõhtu rohutirtsude siristamine, üha jahenev õhk ning pimenev taevas ja Viskla küla kohvik, mis suutis pakkuda nii kiluleiba kui ka popkorne, kuuma teed ja külma piima, lisasid kavas olnud filmidele oma panuse.

Ott tõi publiku

Pühapäeva, 26. augusti hommikul oli kuldleeripüha jumalateenistus. 1962. a. leeris olnud 47 leerilapsest jõudis kohale kolm, lisaks üks 1947. aastal leeritatu. Juba teist aastat mängisid kihelkonnapäevade jumalateenistusel me oma kihelkonnast pärit, kuid kõrge lennu teinud harfi ja tšellomängija ja loomulikult Kose Kiriku Pasunakoor. Kihelkonna päevade viimaseks ettevõtmiseks jäi juba traditsiooniliselt kontsert. Sel aastal esines kirikus Ott Lepland, kes tõi kohale rohkelt noort publikut.

Kogu kihelkonnapäevade aja tegutses kirikumõisas ka kohvik, kus erinevate kondiitrite väsimatute käte alt üha uued hõrgutised lauale ilmusid. Imeline on, et kihelkonnapäevad sünnivad vabatahtlike inimeste koostöö tulemusena tuues rõõmu neljaks suvelõpu ööpäevaks suurtele ja väikestele.

Täname kõiki, kes kaasa aitasid ja osalesid ning Kohaliku omaalgatuse programmi toetuse eest!