Vaatasin esmalt naabervaldade suunas, et kuidas nemad käituvad. Heaks eesku­juks on siin Rapla ja Kehtna vald, kes eel­arve poolest pole küll Juuruga eriti võrrel­davad, aga teede puhul võib-olla siiski. Raplas lükatakse automaatselt kõigil sis­sekirjutatud kodanikel teed koduukseni lahti. Selline žest teeb maakonna kesku­sele tõesti au. Kehtnas vaadatakse iga soo­viavaldus eelnevalt vastava komisjoni poolt eraldi läbi, seejärel teeb komisjon omapool­se ettepaneku volikogule, kes siis otsustab.

Juuru vallavalitsus valis pärast esita­tud ettepanekut oma lahenduse. Kinnitati kriteeriumid, millest lähtuda, võttes alu­seks võrdsuse printsiibi: 2012/13. a talvise teehooldusega liitumiseks tuleb avaliku kasu­tuseta eratee omanikul täita vastav sooviaval­dus ja on nõutav vähemalt ühe Juuru valda sissekirjutatud inimese elamine avalduses näi­datud elukohas. Täpsemalt: kui avaldatud elukohta on sisse kirjutatud vähemalt üks ini­mene, lükatakse lühim juurdepääsutee lahti õuealani; 3 ja enama sissekirjutatud kodaniku puhul või juhul, kui kõik elanikud omavad sissekirjutust (ka 1-2 elaniku puhul), puhas­tatakse soovi korral tee elamuni välja. Seda kõike muidugi tingimusel, et tee on lu­melükkamise ajal teemasinale avatud ja läbitav. Vajalik minimaalne vaba teekori­dor on 2 m teekatte servast, et oleks, ku­hu lund lükata. Ei ole mõeldav, et masi­najuht hakkaks õueväravaid avama, teed võsast puhastama või siis näiteks tormiga teele langenud puid koristama.

Avalduse vormi saab alla laadida või välja trükkida valla kodulehelt aadressil www.juuru.ee.

Rõhutan siiski, et tegemist on esialgu vaid eksperimendiga - talve lõpus teeme kokkuvõtte ja selle põhjal järeldused edas­pidiseks. Loodame väga, et kõik toimib ja elu Juuru vallas läheb järjest paremaks.