Muinasmaja ehitus on ajakirjanduses palju käsitlemist leidnud. Viire Pajuste juhitud eksperimentaalarheoloogilise projekti raames ehitati alates 2010. aasta suvest Rõuge linnamäe naabrusesse viikingiaegse savipõrandaga rõhtpalkhoone rekonstruktsioon. Ehitusel kasutati võimalikult autentseid töövahendeid ning tugineti olemasolevale etnograafilisele ja arheoloogilisele materjalile, võttes aluseks 1955. aasta arheoloogiliste väljakaevamiste käigus Rõuge linnamäel avatud hoonepõhja. Pärast valmimist 2012. aasta talvel võeti hoone ka kohe kasutusse - 30. jaanuarist kuni 5. veebruarini elas seal viis arheoloogiatudengit, et maja testida ja rauaaegsete elamistingimuste kohta informatsiooni koguda. Mäletatavasti olid need selle talve kõige pakaselisemad päevad...

Juulikuus pakuti muinasmajas elamise võimalust gümnaasiumiõpilastele, kes tunnevad huvi muinasaegsete igapäevaeluks vajalike esemete valmistamise vastu. Meie koolist osales seal kokku kaheksa inimest, kes said õppida erinevat tüüpi muinasaegseid käsitöövõtteid metalli, tekstiili, naha, kasetohu ja puidu töötlemiseks. Kogu meisterdamise aluseks oli arheoloogiline materjal.

Laagris valmistati erinevat tüüpi viikingiajale omaseid ehteid - sõlgi, ripatseid, pronkstraadist lülidest kette, käevõrusid.

Tutvustati kõlapaela tegemist ja nõeltehnikas kudumist. Iga osaleja sai võimaluse õmmelda endale Skjoldehamni kapuuts ja kaunistada seda vastavalt oskustele ning võimalusele. Valmistada ja kaunistada sai nahast kotti, kasetohust ja kuusejuurtest meisterdati noatuppe. Töötubade juhendajateks olid tõsised kõvade kogemustega muinaskäsitöölised, Tartu MTÜ Agelinde liikmed, ja Tallinna Arte Gümnaasiumi tööõpetuse õpetaja Tiit Kobrusepp.

Meisterdamist oli kõvasti ja korraldajad ütlesid mitmel puhul, et pole niisuguseid lapsi endale varem ette kujutanudki - enne hommikust äratust on nad juba tegutsemas ja töö lõpeb alles siis, kui tuled ära kustutatakse. Eks tegijaid kannustas tagant ka teadmine, et kõik, mida õnnestub valmistada, kuulub edaspidi neile ja saab kasutuse rollimängu kostüümides.

Samuti andis laager hea ülevaate arheoloogiast kui teadusest, arheoloogide tööst ja lähikonnas asuvatest muististest.

Laagri avapäeval toimunud ekskursioonil külastasime ajaloos üha edasi liikudes Loosi kalmeid, Hinnijala muinaslinnuse asupaika ja Vastseliina linnuse varemeid.

Laager lõppes 18. juulil Mari Kalkuni ja Anna Hintsi kontserdiga, muinasmaja õues olid põneva ülevaatenäitusena välja pandud kõik noorte poolt valmistatud esemed. Koju tuldi kogemuste ning varanduse poolest tublisti rikkamatena.

Suvevaheaeg ei tähenda kunagi seda, et õppida ei saa - suvine õppimine toimub lihtsalt teistsuguses vormis.