Elu näitas, et seda ei juhtunud ning julgen arvata, et ei juhtugi. Nii nagu fotograafia ei surmanud maalikunsti (algselt oli maal ju foto asendaja!), ei surma arvuti ka paberkirjandust, vaatamata sellele, et tehnoloogia areng on ülikiire. Nüüd oleme jõudnud arengujärku, kus arvuti on pugenud pisikesse tahvlikesse, millel on lisaks tavalisele arvutile veel palju muid funktsioone.

Uusim kuum toode on tahvelarvuti. Oma kaalult, suuruselt, võimsuselt ja mälumahult võiks ta olla universaalne õpik, milles on sees kogu õpilase õppevara. See oleks ühtaegu kõigi ainete õpik, töövihik, kontrolltööde tegemise koht jne. Seda on tähele pandud nii pealinnas kui perifeerias. Ka Tarvastu valla juhid on reageerinud kiirelt ja ostnud ühe klassitäie tahvelarvuteid. Oli see mõistlik ost? Arvan küll. Samas tuleb tähele panna seda, et tahvelarvuti ise ei õpi ega õpeta. Selleks peab olema loov õpetaja, kes oskab seda tehnilist uuendust laste loovuse ja uudishimu arendamiseks rakendada. Häda on ka see, et eestikeelset abimaterjali on interneti avaruses üsna vähe leida. Loodan, et Tarvastu valla koolide õpetajad on loovad ja edumeelsed ning panevad oma oskused ja pea tööle mõtlemaks, kuidas seda tehnilist uuendust lapse arengu suunamisel efektiivselt kasutada. Põhiliseks lapse suunajaks on ikka edasi särasilmne õpetaja, mitte plastmassist tahvel. Õpetaja on saanud endale abimehe, mis aitab tal õpilaste loovust veelgi paremini arendada. Loodan, et tahvelarvuti ei ole lihtsalt uus mänguasi, vaid tõsiseltvõetav õppetegevuse tugi. Olen ise ka umbes aasta olnud aktiivne tahvelarvuti kasutaja ja seetõttu võin öelda, et tegemist on tõsise tehnilise elukaaslasega.

Ta on kiire, tark ja kergesti käsitletav. Ta on mul nii kirjakast, raamatukogu, telefon, raadio kui televiisor. Samas kinnitan, et ta ei ole nende asendaja, vaid toetaja. Mul on tahvelarvuti raamatukogus paarkümmend e-raamatut, kuid samas on mu öökapil ka tavaraamatud. E-raamatuid loen lennukis või rongis, kuid kunagi ei asenda need mõnusalt krabisevat ja trükivärvi järele lõhnavat pärisraamatut. See ongi vastus pealkirjas esitatud küsimusele. Iga asi olgu omal ajal ja omas kohas.