Kuidas Iisaku Noorte Lauluplaat plaat valmis?

Alustuseks peab ütlema, et ükski korralik lauluplaat ei saa valmida ilma heade lauljate ja nende juhendajateta. Niisiis otsustasin kutsuda Maretha Ilvese, kes on õppinud laulmist Londonis ja tegeleb sellega ka igapäevaselt, kuulama Iisakus toimuvat laulukonkurssi „Viisiratas", et selgitada välja parimad vokalistid. Kui lauljad olid selgunud, eraldasin kalendrist nädala, et pühendada see kogu plaadil kõlava lindistamisele.

Võtsin ette julge sammu ja püüdsin mahutada kogu protsessi kõigest seitsme päeva sisse, hõlmates sealjuures ka kõikidele lugudele fonode tegemist. Iga päev algas kell seitse hommikul ja lõppes üks öösel. Kogu nädala jooksul vooris stuudiost läbi väga palju inimesi ja suurema aja veetis minuga Tanja Elken, kelleta poleks me suutnud nii häid fonosid teha. Reedene päev osutus üheks raskemaks kõigi jaoks, sest siis tulid kokku kõik lauljad, et lindistada ühislugu „See on hea". Selle käigus esines nii mõnelgi emotsioonide kõikumisi ning lisaks juhtus ka, et häälepaelad tegid väsimusest vigureid. Viimane laulja oli reedesel päeval Grete Avel, kes laulis oma laulu sisse koguni südaööl. Nädalavahetusel aitas mul taustavokaale sisse laulda Hannamary Seli, kelle abiga õnnestus meil muuta paljud lood veelgi ilmekamaks ja elavamaks.

Kui kogu materjal sai linti võetud, kulus mul nädal hiljem tervelt 52 tundi arvuti taga (muidugi mitte järjest) lugusid miksides.

See on protsess, kus kõik lindistused paigutatakse õigesse kohta, sobitatakse nad omavahel ning lihvitakse heli kvaliteeti. Pärast miksimist tehakse lugudele mastering, et saada lood ühele masterplaadile.

Selleks kulus omaette 10 tundi. Samal ajal kujundas Maretha Ilves plaadiümbrist ning viimaseks sammuks jäi üle viia masterplaat koos kujundusega trükki, kus valmistati 200 plaati. Esimene suurem plaadijagamine leidis aset augustikuu esimesel nädalal Iisakus ning edaspidi saab neid kätte Iisaku rahvamajast. Mõnusat kuulamist!